Geen directe celstraf maar boete voor dierenactivisten na stalbezetting Boxtel: ‘Had weinig met dierenwelzijn te maken’

videoDEN BOSCH - De 67 dierenactivisten die in mei een varkensstal in Boxtel bezetten, moeten allemaal een boete van 300 euro betalen. Daarnaast krijgen ze een voorwaardelijke celstraf van twee weken. Dat heeft de politierechter in Den Bosch woensdagavond besloten. Het Openbaar Ministerie (OM) had een week onvoorwaardelijke celstraf geëist, maar dat vindt de rechter disproportioneel. 

De voorwaardelijke celstraf is vooral bedoeld om te voorkomen dat de activisten opnieuw een stal bezetten. Ze krijgen een proeftijd van twee jaar. De rechter stelt dat de gedragingen van de activisten weinig te maken hebben met het bevorderen van dierenwelzijn. Sterker: er mag volgens hem worden aangenomen dat het dierenwelzijn in het geding is gekomen door de urenlange bezetting. 

,,Daarnaast heeft de actie grote invloed gehad op de varkensboer en zijn gezin’’, zegt de rechter. Dat alles heeft ervoor gezorgd dat hun boodschap volledig is ondergesneeuwd. Daarom worden de verdachten niet beschermd door het recht op demonstratie. 

Hij acht bewezen dat de verdachten hun actie vooraf hebben gepland, dat ze in de stal zijn geweest en dat ze een deur hebben geforceerd om daar binnen te komen. Daarvoor hebben ze een medewerker van de boerderij aan de kant geduwd. Daarna is hen duidelijk verteld dat ze de stal moesten verlaten. 

Alle verdachten worden tot dezelfde straf veroordeeld, omdat bewezen is dat ze er allemaal bij zijn geweest. Wie precies tot welke groep behoorde is volgens de politierechter niet duidelijk. Maar dat is volgens hem ook niet relevant. 

‘Je hebt je aan de wet te houden’

De Officier van Justitie achtte eerder op de dag lokaalvredebreuk (zonder toestemming binnendringen, door middel van braak) al bewezen en rekende het de verdachten aan dat ze ‘in georganiseerd verband zijn opgetrokken’. Het OM eiste daarom een gevangenisstraf voor de duur van een week, onvoorwaardelijk. ,,Je hebt je gewoon aan de wet te houden”, vertelde de officier van justitie. 

Tranen bij beelden

Van de verdachten waren er ruim veertig aanwezig. Bij het vertonen van beelden uit de stal, met daarop strompelende en dode biggetjes, hield een deel van hen het niet droog. Hun advocaat Jan Vlug stelt dat zij een ‘hoogstaand doel dienden’. Hij noemt de stalbezetting ‘proportioneel’. 

Het OM zegt dat niet kan worden vastgesteld dat deze beelden daadwerkelijk op 13 mei bij Van Sleuwen in Boxtel gemaakt zijn ,,We zullen spijkerhard aantonen dat beelden op die dag in die stal gemaakt zijn”, aldus de advocaat daarop. 

De advocaten vroegen om vrijspraak van alle verdachten. Het verweer: in de bus was die dag in mei verteld dat de demonstranten veilig naar huis konden. Zij werden echter naar het politiebureau gebracht. Hierover was - mogelijk door de taalbarrière - veel onduidelijkheid. De advocaten, zes in totaal, namen hiervoor uitgebreid de tijd. De uitspraak laat hierdoor op zich wachten, maar: ,,We gaan het afronden, al wordt het middernacht”, zei de politierechter. De uitspraak kwam uiteindelijk rond 19.00 uur in de avond. 

Talen

De pleidooien worden niet vertaald. Dat zou de helderheid ten goede moeten komen. De zaak werd ‘s ochtends in meerdere malen door tolken vertaald, omdat de activisten uit verschillende landen komen.

Vanwege de grote belangstelling - er zijn boeren en activisten - kon niet iedereen mee naar binnen. De begintijd van 10.00 uur werd door de drukte bij lange na niet gehaald. Ruim een uur later ging de zaak van start. Pas negen uur later volgde de uitspraak. 

Activisten en boeren

De rechtszaak beloofde al een behoorlijk spektakel te worden. Dierenactivisten hadden aangekondigd massaal naar het Paleis van Justitie te komen om de beklaagden te ondersteunen. Ook boeren waren aanwezig om hun collega-boer te steunen. De getroffen varkensboer, Jeroen van Sleuwen, was zelf niet van de partij. 

De betogers in het beklaagdenbankje zijn allemaal leden van Meat the Victims, een internationale groep van veganisten. Verreweg de meeste verdachten komen ook uit het buitenland. Er zijn liefst 15 nationaliteiten betrokken.

67 dierenactivisten uit verschillende landen die betrokken waren bij de stalbezetting in Boxtel van afgelopen mei moesten woensdag voorkomen.
Volledig scherm
67 dierenactivisten uit verschillende landen die betrokken waren bij de stalbezetting in Boxtel van afgelopen mei moesten woensdag voorkomen. © Roel van der Aa
Dierenactivisten bij de varkensstal die ze bezet hebben in Boxtel.
Volledig scherm
Dierenactivisten bij de varkensstal die ze bezet hebben in Boxtel. © ANP

Bekijk hier de beelden van de stalbezetting in mei: