Geef uw mening: moet medicinale wiet in het basispakket?

Patiënten die wiet gebruiken op doktersvoorschrift, kunnen dat niet meer declareren bij hun zorgverzekering. Toch zeggen veel chronisch zieken er echt baat bij te hebben. Hoort medicinale cannabis eigenlijk in het basispakket?

Paniek bij gebruikers van mediwiet. De door de overheid gekweekte cannabis maakt het leven voor sommige chronisch zieken heel wat draaglijker, door bijvoorbeeld chronische pijnen te verzachten. Maar welke zorgpolis je ook hebt, het wordt niet meer vergoed.

LEES OOK: West-Brabantse huisartsen schrijven niet graag medicinale cannabis voor

De reden daarvoor: hard wetenschappelijk bewijs van de werking ervan ontbreekt. Verzekeraars die de mediwiet uit coulance toch vergoedden, zijn daarmee gestopt. Tot verdriet dus van de mensen die zich er écht beter door voelden, maar de kosten - vaak honderden euro's per maand - niet zomaar zelf kunnen ophoesten. Waarom krijgen anderen hun medicijnen wel vergoed en wij niet, vragen zich zich af.

Maar niet iedereen deelt het enthousiasme over de medicinale cannabis. Sommige artsen hebben twijfels bij het werkelijke nut en willen eerst eens echt wetenschappelijk bewijs zien. Andere doktoren wijzen op de verslavende werking van het middel; ze vrezen dat patiënten er nooit meer vanaf komen of steeds hogere doseringen zullen gebruiken om er baat bij te hebben.

En dan is er ook nog de angst voor misbruik: wat als liefhebbers van een goeie joint zich gaan voordoen als patiënt en daardoor lekker gratis kunnen blowen, op kosten van de rest van de maatschappij?

Wat denkt u?

Hebben de protesterende patiënten gelijk en moet medicinale wiet onder de zorgverzekering vallen? En zou het dan, zoals allerlei 'gewone' medicijnen, in het basispakket moeten zitten, zodat iedereen er gebruik van kan maken? Of is dit typisch iets voor een aanvullende verzekering?

LEES OOK: Wiet op recept: hoop gloort voor duizenden patiënten

Bent u juist mordicus tegen? Gaan we een stap te ver als we artsen drugs - al gaat het dan de softe variant - voor laten schrijven aan patiënten? Kan zoiets inderdaad pas als academisch onderzoek onomstotelijk het nut heeft aangetoond? Of moeten we niet zo streng zijn en puur kijken naar het welbevinden van de patiënt? Jagen we die zo de coffeeshop in, waar ze wellicht cannabis met veel hogere gehaltes aan werkzame stof treffen?

Stuur uw onderbouwde opvatting (in maximaal 200 woorden) inclusief uw voor- en achternaam en woonplaats naar: meningen@bndestem.nl Volgende week zaterdag vindt u op de meningenpagina een greep uit de ingezonden reacties.

Niels Herijgens

opinieredacteur BN DeStem

Volledig scherm
© Robin Utrecht
  1. Nepverpleegkundige JBZ aangehouden na behandelen patiënten tijdens coronadrukte: ‘Geschokt om dit bedrog’
    PREMIUM

    Nepver­pleeg­kun­di­ge JBZ aangehou­den na behandelen patiënten tijdens coronadruk­te: ‘Geschokt om dit bedrog’

    DEN BOSCH - Een 24-jarige man die werkzaam was in het Bossche Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) is aangehouden op verdenking van oplichting, valsheid in geschrifte en diefstal. De verdachte controleerde patiënten en mogelijk diende hij ze ook medicatie toe, zonder dat hij beschikte over kwalificaties om deze handelingen te mogen verrichten. ,,We zijn geschokt door het bedrog", reageert het JBZ.