Videostil
Volledig scherm
Videostil © Videostill

Geef uw mening: Listeria? Nu stop ik echt met vlees eten

Oktober is de maand van de Duurzaamheid. Gisteren, 4 oktober, was het Werelddierendag – door sommigen ook wel Eetgeendierendag genoemd. Dit soort momenten zet mensen extra aan het denken: blijf ik vlees eten, minder ik, of stop ik ermee? 

Gisteren kwam nieuws naar buiten waardoor die vraag nog wat dringender klinkt: in Nederland zijn doden gevallen door met listeria besmette vleeswaren.

Inmiddels is bekend dat het eten van vlees een milieu-onvriendelijke keuze is. Stoppen met vlees eten is de grootste stap die een individu kan nemen om zijn of haar milieubelasting te beperken. Minder of geen vlees eten is beter voor de planeet. Onderzoeken die deze stelling onderbouwen, stapelen zich al jaren op.

Bacteriën

Net als onderzoeken die wijzen op de gezondheidsrisico’s die aan vlees kleven. Doordat de kans op sommige ziektes groter is voor vleeseters. Maar óók omdat zij het risico lopen ziek te worden van bacteriën, waarmee vlees besmet kan zijn. Nadat bekend werd dat vleeswaren uit de schappen zijn gehaald wegens kans op listeriabesmetting, liet het RIVM weten dat de afgelopen twee jaar in Nederland zeker drie mensen aan die bacterie overleden en één persoon een miskraam kreeg.

Wat denkt u?

Stopt u met het eten van vlees? Mindert u? Of peinst u er niet over uw karbonaadje te laten staan? Wat zijn uw redenen voor die keuze? En maakt u zich meer zorgen over ons eten na het nieuws over de listeria­bacterie? Stuur uw mening (max. 200 woorden) inclusief uw voor- en achternaam en woonplaats naar: meningen@bndestem.nl. Volgende week leest u een greep uit de inzendingen.