Volledig scherm
breda-foto : Pix4Profs/Ron Magielse black friday in de binnenstad: aan reclameuitingen geen gebrek, in de winkels blijft het rustig © Pix4Profs/Ron Magielse

Geef uw mening: Gesloten winkeldeuren nodigen niet uit

Winkeliers zouden hun deuren voortaan altijd gesloten moeten houden, zodat bij hitte koele lucht binnen blijft en bij kou warme lucht niet naar buiten stroomt. Ondernemers kunnen zo een substantiële bijdrage leveren aan een beter milieu. 

Dat is in ieder geval de mening van een raadslid in Breda. Maar nodigt een winkelgebied met gesloten deuren nog wel uit om gezellig te shoppen?

Winkeliers hebben het vandaag de dag niet makkelijk. Door de groeiende online concurrentie kost het ondernemers met een ‘stenen winkel’ steeds meer moeite klanten binnen te halen. Mensen die nog wel de moeite nemen het centrum van een stad of dorp te bezoeken, doen dat onder meer vanwege de sfeer, de gezelligheid. 

Als alle winkels standaard hun deuren gesloten houden, doet dat afbreuk aan het gastvrije gevoel dat ondernemers willen uitstralen. Een openstaande deur zou er echter voor zorgen dat jaarlijks zo’n tien ton CO2 de atmosfeer in verdwijnt, een enorme verspilling van energie. Zeker als je al die winkeldeuren per stad of dorp bij elkaar gaat optellen. De vraag is echter, waar leg je de prioriteit? Streef je naar een CO2-neutrale oplossing met gesloten winkeldeuren of telt het belang van een gastvrij ogend winkelgebied zwaarder?

Wat denkt u?

Stapt u makkelijker een winkel binnen als de deur openstaat, of voelt u zich net zo welkom als de deur dicht is? Ziet u in gesloten winkeldeuren een zinvolle klimaatmaatregel? Stuur uw mening (max. 200 wrd) incl. volledige naam en woonplaats naar: meningen@bndestem.nl 

Zaterdag 14 september leest u een greep uit de lezersreacties.

 1. Rabobende verdachten eisen andere rechters

  Rabobende verdachten eisen andere rechters

  ROERMOND (ANP) - Meerdere verdachten van de zogenoemde Rabobende hebben maandag de rechtbank in Roermond gewraakt. Zij willen dat andere rechters de zaak behandelen. De wraking volgde op urenlange conflicten en gekissebis tussen advocaten van de in totaal zes verdachten in deze strafzaak en de rechtbank. Een van de advocaten, Erik Thomas, legde uit protest tegen de gang van zaken de verdediging van zijn cliënt neer. De rechtbank heeft de zaak voor onbepaalde tijd aangehouden.
 2. Van Osse pil tot Nulandse toekan: museum brengt popcultuur in beeld met 100 voorwerpen
  PREMIUM

  Van Osse pil tot Nulandse toekan: museum brengt popcultuur in beeld met 100 voorwerpen

  DEN BOSCH - Brabant blaast een aardig deuntje mee in de tentoonstelling over Nederlandse popcultuur die komende zomer te zien is in Het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Van de 100 voorwerpen die samen de expositie vormen, hebben er zeker 10 wortels in deze provincie. Dat gaat van de Osse anticonceptiepil van medicijnenfabrikant Organon tot de toekan van horecafamilie Van der Valk, die in Nuland haar eerste motel bouwde.