FvD-fractieleider Eric de Bie (rechts) krijgt een bos bloemen van vertrekkend commissaris van de Koning Wim van de Donk. De kans is groot dat Van de Donk (CDA) in september afscheid neemt van een college van GS met daarin één of meer bestuurders van Forum voor Democratie.
Volledig scherm
FvD-fractieleider Eric de Bie (rechts) krijgt een bos bloemen van vertrekkend commissaris van de Koning Wim van de Donk. De kans is groot dat Van de Donk (CDA) in september afscheid neemt van een college van GS met daarin één of meer bestuurders van Forum voor Democratie. © Jan Zandee

FvD wint vertrouwen van VVD en CDA in Brabant, partijen praten door over nieuwe coalitie

DEN BOSCH - De kans op een Brabantse coalitie met Forum voor Democratie neemt met de dag toe. De partij geniet het vertrouwen van beoogd partners VVD en CDA, zo blijkt uit een update van de drie. Zij praten komende week door over de vorming van een nieuw provinciebestuur in Brabant.

VVD, FvD en CDA zaten donderdagavond opnieuw bij elkaar voor een ‘lang en constructief’ gesprek. De drie gaan voor een meerderheidscoalitie met een akkoord op hoofdlijnen. ,,Er is besproken dat er vertrouwen is om met elkaar door te gaan op de ingeslagen weg’, luidt de update. VVD, FvD en CDA komen één zetel tekort voor een meerderheid. 50PLUS, Lokaal Brabant en ChristenUnie-SGP staan in de startblokken om de coalitie alsnog aan een meerderheid te helpen.   

Gespreksleider Alfred Arbouw meldt dat de partijen alleen naar buiten treden als ze ‘inhoudelijk iets te melden hebben’. ,,Het is belangrijk dat we ongestoord de tijd kunnen nemen die nodig is, ondanks de urgentie die iedereen voelt.” Het is overigens de vraag hoe ongestoord de partijen kunnen onderhandelen, door alle druk van buitenaf. Lokale helden en Haagse kopstukken van onder meer GroenLinks en D66 waarschuwen voor FVD. Ook een aantal CDA-leden in Brabant spreekt zich uit tegen samenwerking met de partij van Thierry Baudet.

Crisis

De provinciale politiek verkeert in crisis nadat eerst twee CDA-bestuurders opstapten en daarna hun partij uit de coalitie stapte. Splijtzwam was het boerendebat, waarin het CDA meer wilde doen voor de boeren dan voormalig partners VVD, GroenLinks, D66 en PvdA.