Volledig scherm
PREMIUM
Ankie de Hoon, fractievoorzitter van CDA Brabant. © Foto Raldo Neven Fotografie

Fractievoorzitter Brabantse CDA: 'Dit doet mij als boerendochter ook pijn'

Ankie de Hoon, fractievoorzitter van het Brabantse CDA, bevindt zich in het oog van een gure herfststorm. De teleurstelling bij de achterban is na het stikstof- en veehouderijdebat van afgelopen vrijdag enorm. ,,Natuurlijk raakt dat me. We hebben hoog spel gespeeld. Dan is het lastig om aan de verwachtingen te voldoen."

Het was een muisklik die een hoop in gang zette, op de kop af twee weken geleden. De Brabantse CDA-fractie eiste in een persbericht op poten vergaande aanpassingen van het veehouderijbeleid. Een bom onder de coalitieafspraken in het meest heikele provinciedossier van het moment. En groot nieuws voor de grote groep veehouders die ernstig tegen de deadline van 1 april 2020 aanhikte; de uiterste datum waarop ze een vergunning moeten hebben ingediend om aan de strengere Brabantse milieuregels te voldoen. Die datum moest in de ijskast, aldus het CDA. Het liep anders: er kwam slechts uitstel voor boeren die in een innovatieve nieuwe stal willen en kunnen investeren.

  1. ‘Kille ontvangst’ voor Van Laarhoven die direct naar PI Vught moet. Broer Frans: Ik mocht hem geen hand geven
    PREMIUM

    ‘Kille ontvangst’ voor Van Laarhoven die direct naar PI Vught moet. Broer Frans: Ik mocht hem geen hand geven

    TILBURG - Het was een kille ontvangst voor Johan van Laarhoven op Schiphol donderdagavond. Zijn broer Frans mocht hem geen hand geven bij aankomst, in plaats daarvan werd hij meteen naar de gevangenis in Vught gebracht. ,,Iemand in dit land heeft dit bevel gegeven”, zegt advocaat Gerard Spong op de persconferentie op Schiphol. ,,We zullen niet rusten voor we weten wie dat is.”