De E-Prix van Parijs in 2019
Volledig scherm
De E-Prix van Parijs in 2019 © BSR Agency

Formule E mogelijk al in 2021/2022 in Eindhoven: ‘Grootste sportevenement ooit in Brabant’

EINDHOVEN - Eindhoven maakt al kans om in het seizoen 2021/2022 de Formule E naar de stad te halen. Dat is praktisch haalbaar en er lijkt bij bijvoorbeeld het bedrijfsleven voldoende draagvlak. Wel is nog nader onderzoek nodig voor een uiteindelijk oordeel én provinciale steun. 

Dat nieuws maakt BrabantSport donderdag bekend als uitkomst van een eerste onderzoek naar de ambities van Formula Eindhoven, die de Nederlandse E-Prix naar de stad wil halen. Een kansrijk evenement, concludeert het Mulier Instituut dat de studie uitvoerde. De Brainportregio kan er flink wat extra inkomsten uithalen, invloedrijke Eindhovenaren zijn overwegend positief over de Formule E én het bedrijfsleven lijkt bereid om in de buidel te tasten ter ondersteuning van het evenement. 

Aanleiding voor meer onderzoek

Formula Eindhoven heeft BrabantSport, het provinciale orgaan dat sportevenementen in Brabant promoot, om (financiële) steun gevraagd voor drie jaar. Om daar een weloverwogen antwoord op te kunnen geven, volgde het onderzoek. De eerste resultaten geven voldoende aanleiding om door te gaan met het haalbaarheidsonderzoek naar de eerste Formule E-race in Nederland, maakt BrabantSport bekend. 

Het Mulier Instituut berekende dat zo'n race voor de snelste elektrische auto's de regio elk jaar al gauw 20 miljoen euro aan extra uitgaven kan opleveren. Media-aandacht in binnen- en buitenland heeft volgens de studie jaarlijks een waarde van 8 tot 12 miljoen voor de regio. 

De E-prix van Parijs in 2019.
Volledig scherm
De E-prix van Parijs in 2019. © BSR Agency

Grootste sportevenement van Brabant

Daarmee zou de E-Prix ‘qua impact veruit het grootste sportevenement worden dat we in Brabant ooit hebben meegemaakt’, aldus BrabantSport. Het Mulier Instituut verwacht niet dat de verkoop van elektrische auto's ‘automatisch’ gestimuleerd wordt door de komst van de Formule E. Daar zullen verkopers nog aanvullende campagnes voor moeten organiseren. 

De ‘sleutelfiguren’ uit de regio vinden dat de thema's innovatie, duurzaamheid, smart mobility en technologie van de E-Prix goed aansluiten bij Eindhoven. Maar zij zien ook een paar ‘bedreigingen’: de hoge kosten en mogelijke organisatorische complicaties. 

De E-prix van Parijs in 2019.
Volledig scherm
De E-prix van Parijs in 2019. © BSR Agency
Hoogtepunten van de Formule E-race in Santiago.
Volledig scherm
Hoogtepunten van de Formule E-race in Santiago. © videostill
  1. Vastzitten op een paradijselijk eiland zónder corona, het kan: Roeland woont in een dagdroom
    PREMIUM

    Vastzitten op een paradijse­lijk eiland zónder corona, het kan: Roeland woont in een dagdroom

    ROSMALEN/PALAU - Zijn er nog coronavrije plekken in de wereld om over te dagdromen? Stel je een exotisch eilandje voor waar het altijd 30 graden is, de stranden wit zijn en de zee zo helder is dat de schaduw van de boot op de bodem zichtbaar is. En misschien wel het belangrijkste van allemaal: corona bestaat er niet. Roeland Bruysters (54) uit Rosmalen woont in zo'n paradijs midden in de Stille Oceaan, maar kan er ook niet weg.