Volledig scherm
Marieke Hopman tijdens de start van haar wervingscampagne op 12 mei op de campus van Tilburg University. Daarbij waren ongeveer dertig mensen aanwezig. © Elena Roman

Filosofe probeert promotie-onderzoek in Tilburg te financieren via crowdfunding, 100.000 euro nodig

TILBURG - Filosofe Marieke Hopman is deze week een campagne gestart - met heus campagnelied - om 100.000 euro via crowdfunding bijeen te sprokkelen voor haar promotie-onderzoek aan Tilburg University.

Met dat geld hoopt ze vier jaar onderzoek te kunnen doen, in Nederland en de Centraal Afrikaanse Republiek, naar het recht van kinderen op onderwijs. Afrika is geen onbekend terrein voor haar. Voor haar in 2014 afgesloten studie filosofie, die ze volgde aan Tilburg University (TiU) en Universiteit van Amsterdam, deed ze onderzoek in Rwanda, naar kinderrechten.
De na haar studie naar Utrecht verhuisde Hopman (26) is de eerste student van de Tilburgse universiteit die via crowdfunding haar hele promotieonderzoek financiert, bevestigt een TiU-woordvoerster. Die meent dat dit ook wel eens een Nederlandse primeur kan zijn; ook Hopman zocht een gelijk initiatief, maar vond dat niet. Ze kwam er toe omdat er geen betaalde promotieplek voor haar was op de Tilburgse campus en onderzoeksfinancier NWO haar onderzoeksvoorstel afwees. De Utrechtse heeft steun gekregen voor haar inzamelingsactie, van de Tilburgse universiteit en de organisatie Defence for Children en onder anderen ook van oud-minister Jan Pronk, kinderombudsman Marc Dullaert en Rianne Letschert van Tilburg University en De Jonge Akademie.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement