Volledig scherm
PREMIUM
De buizerd is zeker geen kleine vogel: het dier heeft een spanwijdte van 1,1 tot 1,3 meter. © Getty Images

Fietsers en joggers in West-Brabant opgepast: boze buizerds beschermen hun nest

In het hele land duiken berichten op over ‘terrorbuizerds’ die wandelaars en fietsers aanvallen. Het broedseizoen is al even bezig en dat betekent dat de roofvogels territoriaal kunnen worden. Een jogger die net iets te fanatiek voor een nest van de buizerd rent, moet oppassen.

Quote

Best mooi hoor zo’n buizerd, tot ie een meter boven je hoofd vliegt. Dan is het toch wel een groot beest

Paul Bastiaansen

Een van die buizerds die alles doet om zijn gebied te beschermen, heeft een nest bij de Scherpenbergsestraat, tussen Rucphen en Zundert. Paul Bastiaansen was daar aan het hardlopen toen een buizerd een aantal keer laag kwam overvliegen. ,,Best mooi hoor zo’n buizerd, tot ie een meter boven je hoofd vliegt. Dan is het toch wel een groot beest.” De roofvogel liet hem niet zomaar met rust. Bastiaansen maakte rechtsomkeert, maar dat leek de buizerd niet op prijs te stellen. ,,Volgens mij was precies daar zijn nest.” Geraakt door de roofvogel werd hij niet. ,,Gelukkig maar, want zo’n beest heeft scherpe klauwen. Volgens mij wilde ie me vooral intimideren.’’

  1. Fruithandel De Groot doelwit van criminelen na onderschepping 400 kilo coke, afpersers dreigden met liquidatie
    PREMIUM

    Fruithan­del De Groot doelwit van criminelen na onderschep­ping 400 kilo coke, afpersers dreigden met liquidatie

    ARNHEM/HEDEL - Uit wraak voor een onderschepte lading cocaïne zijn eigenaren van de Hedelse groente- en fruithandel De Groot afgeperst. Er is zelfs gedreigd met het liquideren van ‘een willekeurige medewerker’ als het vereiste bedrag niet op tafel zou komen. De twee verdachten van de afpersing en bedreiging blijven voorlopig vastzitten, oordeelde de rechter donderdag tijdens een inleidende zitting.