Volledig scherm
PREMIUM
De buizerd is zeker geen kleine vogel: het dier heeft een spanwijdte van 1,1 tot 1,3 meter. © Getty Images

Fietsers en joggers in West-Brabant opgepast: boze buizerds beschermen hun nest

In het hele land duiken berichten op over ‘terrorbuizerds’ die wandelaars en fietsers aanvallen. Het broedseizoen is al even bezig en dat betekent dat de roofvogels territoriaal kunnen worden. Een jogger die net iets te fanatiek voor een nest van de buizerd rent, moet oppassen.

Quote

Best mooi hoor zo’n buizerd, tot ie een meter boven je hoofd vliegt. Dan is het toch wel een groot beest

Paul Bastiaansen

Een van die buizerds die alles doet om zijn gebied te beschermen, heeft een nest bij de Scherpenbergsestraat, tussen Rucphen en Zundert. Paul Bastiaansen was daar aan het hardlopen toen een buizerd een aantal keer laag kwam overvliegen. ,,Best mooi hoor zo’n buizerd, tot ie een meter boven je hoofd vliegt. Dan is het toch wel een groot beest.” De roofvogel liet hem niet zomaar met rust. Bastiaansen maakte rechtsomkeert, maar dat leek de buizerd niet op prijs te stellen. ,,Volgens mij was precies daar zijn nest.” Geraakt door de roofvogel werd hij niet. ,,Gelukkig maar, want zo’n beest heeft scherpe klauwen. Volgens mij wilde ie me vooral intimideren.’’

  1. Ervaringen van Poolse undercover-journalist ‘zeer herkenbaar’ en ‘praktijk van alledag’
    PREMIUM

    Ervaringen van Poolse undercover-journalist ‘zeer herkenbaar’ en ‘praktijk van alledag’

    De ‘praktijk van alledag’, ‘zeer herkenbaar’, ‘zo gaan wij blijkbaar met Poolse arbeidsmigranten om'. Vanuit verschillende hoeken zijn dat de reacties op het verhaal van de Poolse Agata Olejarczyk die voor het Brabants Dagblad vijf weken undercover werkzaam was in het distributiecentrum van Jumbo in Den Bosch en een indringend verhaal schreef over de onzekerheid, werkdruk en de stress.