Volledig scherm

EU-miljoenen liggen klaar voor economie West-Brabant

BREDA - Tussen 200 en 300 miljoen euro. Zoveel geld kan West-Brabant in Brussel bij elkaar lobbyen voor de ontwikkeling van een solide biobased economy.

Dat zegt CDA-europarlementariër Lambert van Nistelrooij bij de presentatie van zijn plan voor een nieuwe, schone en vooral groene bedrijfstak, die rond het jaar 2020 rond de 3.000 banen kan opleveren in dit deel van Nederland. De biobased economy is een van de peilers waarop de West-Brabantse industrie in de toekomst op moet steunen, denkt Van Nistelrooij. Deze ‘bio-industrie’ staat nog in de kinderschoenen. Wil West-Brabant in de toekomst genoeg werkgelegenheid kunnen bieden aan zijn bewoners, dan is het volgens Van Nistelrooij nu tijd ‘om door te pakken’.

Kans
Dat kan met een deel van de miljarden die de Europese Unie sinds kort ter beschikking stelt aan projecten die de biobased economy stimuleren. In totaal gaat het om 975 miljoen euro van de EU. Het bedrijfsleven doet daar nog eens 2,8 miljard euro bij. „Er ligt hier een enorme kans om onze industrie te versterken”, zegt Van Nistelrooij. Over een jaar of zeven zou de biobased economy werkgelegenheid voor ongeveer 3.000 mensen kunnen bieden. Bij het onderbouw van zijn verhaal baseert Van Nistelrooij zich onder meer op een onderzoek van CE Delft, een adviesbureau dat is verbonden aan de Technische Universiteit Delft.

Banen
Daarin wordt inderdaad de verwachting uitgesproken dat er rond 2020 in West-Brabant 3.000 biobased-banen bijkomen. Maar daarbij wordt nadrukkelijk de kanttekening gemaakt dat dan echt alles, maar dan ook alles moet meezitten. De verwachtingen pakken veel slechter uit wanneer bijvoorbeeld het het huidige woud van wet- en regelgeving niet rigoureus wordt gesnoeid.

Vertrouwen
Van Nistelrooij laat zich daardoor niet ontmoedigen en hij is niet de enige. Ook Frank Petter, de burgemeester van Bergen op Zoom heeft vertrouwen in de toekomst van de biobased economy. „De vraag die we onszelf nu moeten stellen is: wordt West-Brabant the place to be?” aldus de burgemeester.