Ervaren zeevisser Iwan Garay: Verleidelijk om bij mist te gaan vissen
EINDHOVEN - De drie vissers uit Heeze die zaterdag op zee om het leven kwamen, hadden jarenlange ervaring. Volgens Iwan Garay, autoriteit op het gebied van zeevissen, hebben zij de risico's van het uitvaren bij mist onderschat.
Hij wil absoluut niet overkomen als de beste stuurman aan de wal. Feit is wel dat Eindhovenaar Iwan Garay (88) weet waar hij over praat. Hij heeft decennialange ervaring als zeevisser en schreef er diverse boeken over. ,,Ik zou het heel fijn vinden om op mijn hoge leeftijd nog een bijdrage te kunnen leveren aan de veiligheid van vissers", zegt Garay.
Vangsten
Tot acht jaar terug was hij heel vaak op zee te vinden, in binnen- en buitenland. In zijn huis in Woensel hangen stoere foto's van uitzonderlijke vangsten: een tonijn van anderhalve meter groot, gevangen bij Gran Canaria. Het tragische nieuws over de drie vissers uit Heeze die zaterdag op zee omkwamen, heeft ook op Garay diepe indruk gemaakt: ,,Mijn hart bloedde toen ik het hoorde." Het onderwerp houdt hem meer dan gemiddeld bezig: hij toont een mapje met vergeelde krantenberichten over hengelaars die op zee het leven lieten. Op zijn bureau een stapeltje boeken van zijn hand, waaronder 'Veilig vissen op zee en wad', daterend uit 1966 alweer, maar volgens Garay nog altijd actueel. ,,In die tijd vielen jaarlijks zes à zeven doden, ik lag er wakker van. De meeste ongevallen gebeurden opvallend genoeg bij kalm weer, bij het lichten van het anker. Dat zat me enorm dwars. En ik heb vervolgens dat boek geschreven."
Zeewaardige boot
De mannen uit Heeze beschikten over een zeewaardige boot, een veelgebruikt model. ,,Ze wisten wat ze deden. Ze hebben waarschijnlijk slechts één fout gemaakt: ze zijn uitgevaren bij mist." De risico's daarvan worden vaak onderschat, aldus Garay. ,,Ik heb één keer meegemaakt dat ik werd overvallen door een sliert mist. Je kunt niks doen; elk gevoel van oriëntatie ben je kwijt. Ik voer toen bij Westkapelle, dicht bij de kust. Een gevaarlijke plek, want de vaargeul voor grote zeeschepen ligt vlakbij. Op een gegeven moment zag ik - op vijf meter afstand - paalhoofden opdoemen. Ik ben toen één voor één die rijen palen afgevaren en was ervan overtuigd dat ik precies wist waar ik uitkwam. Maar wat bleek: ik zat totáál verkeerd. Als je op zee wordt overvallen door mist is er maar één goede tip: blijf liggen waar je ligt, desnoods 24 uur, totdat je weer wat kunt zien."
Ook gps en een kompas kunnen volgens Garay niet voorkomen dat je compleet gedesoriënteerd raakt. ,,Deze drie mannen kregen het aanbod van andere vissers om met hen mee te varen, omdat een van hun boten radar aan boord had. Ze hebben dat niet gedaan. Ik snap dat wel: ze wilden terug naar het goede stekje waar ze de vorige dag al waren en wilden dat waarschijnlijk ook niet delen." Veel boten missen radar aan boord, weet Garay: ,,Vissers willen vissen en geven alleen geld uit aan de hoogst noodzakelijke dingen."
Spiegelglad
De verleiding om juist bij mist uit te varen, kan groot zijn, zegt Garay: ,,De zee is dan vaak spiegelglad. Beter kun je het niet hebben. Je bent heel snel op je stek en het vist bovendien gemakkelijker."
Garay heeft nog enkele andere adviezen en tips. ,,Neem altijd twee messen mee; ze kunnen je leven redden als je in noodsituaties de ankerlijn moet doorsnijden. Eén mes aan boord wordt vaak gebruikt om vis schoon te maken. Dat slingert meestal rond. Leg het tweede mes vlakbij je ankerlijn, zodat je het meteen bij de hand hebt." En: ,,Rust je boot uit met grijplussen aan de zijkant. Zoals ze ook op reddingsboten zitten. Als je omslaat kun je jezelf op de romp hijsen. Zonder die touwen ben je reddeloos verloren. Zeker in koud zeewater. Dan is het in vijf minuten afgelopen."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
'Samen kwamen ze niet meer thuis', uitvaart Brabantse sportvissers op zaterdag en maandag
HEEZE - De uitvaartdiensten van sportvissers Adriaan van Asten (79) en zijn zoon Erik (51) die afgelopen weekend omkwamen bij de Oosterscheldekering vinden zaterdag en maandag plaats in hun woonplaats Heeze in Noord-Brabant. -
PREMIUM
Tandartsen kunnen tienduizenden patiënten nog niet helpen in Brabant na cyberhack
OOSTERHOUT - Het losgeld is betaald, Colosseum Dental heeft de computerbestanden terug, maar nog steeds zijn 120 Nederlandse tandartspraktijken niet in staat om tienduizenden patiënten te helpen. Wat is er mis bij het bedrijf dat de grootste van Europa wil zijn? ,,Dat dus.” -
Hoe drie sportvissers het slachtoffer werden van mist
Wat is er gebeurd met de verongelukte Brabantse vissers op de Oosterschelde? Alles wijst erop dat ze slachtoffer werden van een gevaarlijk natuurverschijnsel: mist. Gelukkig raken we dat verraderlijke weertype steeds meer kwijt. -
Plak jij nog tekst met control-V? Dat kan slimmer
We kopiëren en plakken honderden keren per dag op onze computers, maar door het net even anders te doen kan het ons een stuk makkelijker af gaan. -
Deze spullen moet je uit je geparkeerde auto halen tijdens de hitte
De zon schijnt deze zomer weer op volle kracht en daar moeten we in de auto rekening mee houden. Sommige spullen kan je maar beter uit je geparkeerde auto halen, want ze kunnen voor problemen zorgen.
-
video
Met prikkelarm uurtje is de kermis in Eindhoven voor iedereen: 'Eindelijk zonder hoofdpijn in de Octopus’
Eindelijk heeft de kermis in Eindhoven ook een prikkelarm uur waarbij alle lichten en geluiden worden uitgezet. Ingrid en dochter Puck genieten van het rustige uurtje in Park Hilaria, al is een uur eigenlijk te kort. -
Zoektocht naar vermiste visser Oosterschelde hervat zonder sonar
De zoektocht op de Oosterschelde (Zeeland) naar de vermiste sportvisser uit Heeze is vandaag hervat zonder het gebruik van sonarapparatuur. Het Landelijke Team Onderwaterzoekingen (LTOZ), dat ingezet zou worden, is plotseling opgeroepen voor de zoektocht naar de vermiste Remon Bruinsma uit Leeuwarden. -
Lissy en Pascal hebben niet één, maar twee banen: ‘Mensen verklaren me voor gek’
Voor het geld doen ze het niet. Dat kunnen ze makkelijk met één baan verdienen. Toch houden Pascal de Vos (37) en Lissy Cornelissen (23) er nóg een baan op na. Sommigen verklaren hen voor gek. Zelf zijn ze juist gelukkiger met twee banen.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer