Volledig scherm
Laura en haar Pim © Facebook

Emotionele oproep Laura (27) voor vriend met leukemie heeft succes: 'Wauw! Wat goed van iedereen!'

TILBURG  - Laura van der Weide (27) kwam afgelopen vrijdag met een emotionele oproep voor haar vriend Pim Trommelen. Hij heeft een agressieve vorm van leukemie en is op zoek naar een stamceldonor. Haar oproep lijkt tot nu toe een groot succes te zijn. Sinds vrijdag hebben zich al 20.000 mensen aangemeld bij de donorbank. ,,Vorig jaar waren het er 50.000 in een heel jaar."

Laura en Pim uit Tilburg kunnen hun geluk niet op. ,,Wat een geluksmomentje tussen alle narigheid in. Pim en ik moesten meerdere keren kijken voor we het konden geloven."

Ze hebben nog wel een extra verzoekje voor de mensen die zich gemeld hebben. ,,Willen jullie ook alsjeblief je wangslijm opsturen zodat we iedereen versteld doen staan?" Het slijm kan gebruikt worden om een eerste vaststelling te doen over mogelijke donoren. 

Pim heeft acute myeloïde leukemie (AML): een vorm van kanker die het bloed en het beenmerg aantast. Elk jaar steekt de ziekte bij bijna zeshonderd mensen in Nederland de kop op. Mensen van alle leeftijden kunnen de ziekte krijgen. Na vijf jaar is gemiddeld de helft van de patiënten nog in leven. Het lastige bij deze vorm van leukemie is dat een eventuele donor een 100 procent match moet zijn met de patiënt.

Matchis

Het Nederlands Centrum voor Stamceldonoren, de stichting Matchis, is 'verrast' met het hoge aantal aanmeldingen, omdat de actie bijna geheel via Facebook verliep. De oproep van de Tilburgse overtreft het succes van de actie van een voetballer van VVV in maart. Toen meldden ook zo'n 20.000 nieuwe stamceldonoren zich nadat aanvaller Lennart Thy een wedstrijd tegen PSV liet schieten om bloed te doneren voor een stamceltransplantatie. ,,Toen hebben ongeveer evenveel mensen zich aangemeld als donor, maar die actie liep over een langere periode'', verklaart Bert Elbertse van het Nederlands Centrum voor Stamceldonoren. ,,Die 20.000 potentiële nieuwe donoren is echt een fors aantal hoor."

Oproep

Van der Weide deed haar oproep afgelopen vrijdag op Facebook. In twee dagen tijd werd het bericht 41.000 keer gedeeld. Maandagavond stond de teller op meer dan 51.000 keer. 

Ze richtte zich in haar oproep direct tot de lezer. ,,De kans dat je wordt opgeroepen is zeer klein, maar het kan wel een leven redden”, schrijft ze. ,,Misschien niet die van Pim, maar er zijn nog genoeg anderen die ook een wonder kunnen gebruiken. Ik hoop met heel mijn hart dat jullie je willen aanmelden in de donorbank.” Belangstellenden kunnen zich aanmelden als stamceldonor op de site van Stichting Matchis.

Het bericht werd opgepikt door verschillende regionale en nationale media. 

Bekijk hieronder oproep.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement