Volledig scherm
Henk Verhaeren naast Emile Ratelband in diens aubergine Bentley Arnage. foto CocoBooks

Emile Ratelband woest op biograaf Henk Verhaeren

door Léon Krijnen Henk Verhaeren trok ruim een jaar lang op met Emile Ratelband voor het schrijven van diens biografie. Over het resultaat is het onderwerp niet erg tevreden.

Het is niet de eerste keer dat een biograaf en zijn onderwerp ruzie krijgen. Dat degene over wie geschreven wordt de schrijver voor de rechter sleept. Maar zelden zal een biograaf met zoveel verbaal kabaal bestookt zijn als Henk Verhaeren de afgelopen weken. Al is dat geen verrassing gezien de titel van de biografie waar het om gaat: ‘Ik Ratelband’. Ondertitel: ‘Een verpletterend portret.’

Zeg Emile Ratelband en iedereen roept ‘tsjakka’. De kreet die hij vanaf 1986 te pas en te onpas de zaal en/of de ether in schreeuwde tijdens de shows waarin hij geluks- en fortuinzoekers tegen betaling probeerde te inspireren en motiveren.

De hoogtijdagen van Ratelband zijn volgens Henk Verhaeren allang voorbij, maar het leek hem een goed idee om een biografie over de man te schrijven. „Hoe je ook over hem denkt, wat hij ook doet, het is een veelbesproken fenomeen.”

Verhaeren trok ruim een jaar lang op met Ratelband. Altijd met een lopend opnameapparaat in zijn borstzak. „Dat is maar goed ook. Ik kan iedereen laten horen wat hij gezegd heeft, als hij iets ontkent.”

Vanavond wordt het boek in Café Eik en Linde in Amsterdam gepresenteerd. Ratelband zal er niet zijn. Zijn plaats wordt ingenomen door Ratelband-imitator, televisiepresentator en programmamaker Rob Muntz. Als het doorgaat, want Ratelband heeft aangekondigd de voorgenomen publicatie van zijn biografie te vuur en te zwaard te zullen bestrijden.

„Maar we hebben tot op heden nog geen advocaat aan de deur gehad en ook geen uitnodiging voor een kort geding ontvangen. Dus die presentatie gaat gewoon door”, aldus de tegenwoordig in Ossendrecht woonachtige schrijver.

Verhaeren en zijn vrouw zijn de afgelopen weken lastig gevallen en zelfs bedreigd door Ratelband. Verhaeren tilt er niet al te zwaar aan. „Ik heb ruim een jaar met hem opgetrokken, dus ik weet hoe hij is. Maar het is natuurlijk niet leuk om ’0s nachts telefoontjes en sms’jes te krijgen waarin me geadviseerd wordt om van de brug te springen. Of waarin hij mijn vrouw dingen wijs probeert te maken die ik gedaan zou hebben.”

Ratelband wil niet reageren op de beschuldigingen van Verhaeren, maar de proloog van het boek is een mailtje waarin Ratelband aankondigt ‘alle middelen aan te zullen grijpen’ teneinde publicatie te verhinderen. Enkele zinnen uit die mail: ‘Ik voelde al dat je de boel ging belazeren bij onze eerste ontmoeting. Jij bent kort van memorie. Dat je nu weer samenspant met een andere rat, zegt alles over jou.’

- Als jullie een jaar lang samen opgetrokken hebben, moet het er net zo lang naar uitgezien hebben dat het resultaat jullie beiden zou bevallen. Waarom is Ratelband zo boos?

Verhaeren: „Het beviel hem helemaal niet om te lezen hoe hij werkelijk is. Zijn zelfbeeld spoort niet met wat ik gehoord, gezien en opgeschreven heb. Emile lijdt aan depressies en woede-aanvallen en heeft last van zelfmoordneigingen. Ik begrijp dat dat niet prettig om te lezen is, maar het is wel de waarheid. Ik kan het niet mooier maken dan het is.’

Verhaeren begon aan zijn avontuur met Ratelband in april 2010. Een maand later raakte hij berokken bij een ludieke ‘aanslag’ in Den Haag. Vanaf het dak van het aanpalende Novotel liet Ratelband een radiografisch bestuurd modelvliegtuigje - kenteken PH-RTB - crashen tegen een van de torens van het Binnenhof.

De motivatiegoeroe sleept zijn beoogde biograaf tussen de interviewsessies naar decadente jetsetfeestjes, zakelijke bijeenkomsten, optredens, trainingen en ijkpunten uit zijn verleden. Een groot gedeelte van het jaar brachten beiden door in een exemplaar uit het wagenpark van Ratelband. Al naar gelang de stemming van de chauffeur of het weer, de zilveren of de witte Rolls Royce, de aubergine Bentley Arnage, de gitzwarte Chrysler 300C of een onduidelijke Amerikaan zo groot als een schip.

Ratelband lachte, schreeuwde en huilde, Verhaeren luisterde, nam op, noteerde en werkte uit.

„Het is is een vermoeiend jaar geweest”, aldus de auteur, „een krankzinnig avontuur. Vooral omdat Emile in een dramatische levensfase zit. Zijn zaken gaan slecht. Zijn huidige vrouw is de zoveelste die van hem wil scheiden, terwijl hij de anderen al een vermogen aan alimentatie betaalt. Er komt niemand meer naar zijn seminars kijken. Zijn problemen stapelen zich op.”

Ratelband wist altijd maximale publiciteit te halen uit alles wat hij organiseerde. Zodat er een kans is dat hij dat ook doet met de ruzie en de bedreigingen.

Ratelband is voor commentaar niet bereikbaar. Maar volgens Verhaeren is daar geen sprake van. „Hij is echt goed kwaad. Daar is niets aan gespeeld.”

  1. OM moet geitenhouder vervolgen voor dood door schuld, vindt hof Den Bosch

    OM moet geitenhou­der vervolgen voor dood door schuld, vindt hof Den Bosch

    DEN BOSCH - Het Openbaar Ministerie (OM) moet een geitenhouder uit Limburg vervolgen voor dood door schuld. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch donderdag 12 september bepaald. De man zou hebben verzwegen dat zijn dieren mogelijk waren besmet met het Q-koortsvirus. Toen de zorgboerderij besmet werd verklaard, was een aantal medewerkers en bezoekers van de zorgboerderij al ziek geworden. Een 20-jarige jongen is door de ziekte overleden.