Kinderen tijdens het intochtsfeest van Sinterklaas op het 18 Septemberplein Eindhoven in 2018.
Volledig scherm
Kinderen tijdens het intochtsfeest van Sinterklaas op het 18 Septemberplein Eindhoven in 2018. © Patrick Wiercx

Eindhovense Zwarte Piet blijft bruin, intochtcomité wil wel meer multicultureel karakter intocht

EINDHOVEN - Voor- en tegenstanders van Zwarte Piet zijn nader tot elkaar gekomen in de dialoogsessies die gemeente Eindhoven over het onderwerp hield. Maar Zwarte Piet blijft wel bruin.

Ook bij de komende intocht van Sinterklaas in Eindhoven worden de Pieten donkerbruin geschminkt. Het intocht-comité wil het feest een meer multiculturele invulling geven, maar ziet geen reden de gezichtskleur van de Pieten te veranderen.

De gemeente Eindhoven organiseerde onlangs twee ‘dialoogsessies’ tussen inwoners van de stad, naar de wens van de gemeenteraad. Die besloot hiertoe na de problemen rond de intocht van vorig jaar: een groepje Kick Out Zwarte Piet-demonstranten werd toen belaagd door hooligans. Begin deze week stuurde burgemeester Jorritsma een brief hierover aan de gemeenteraad. Volgens de gemeente waren de sessies bedoeld om spanningen te verminderen, niet om voor te schrijven hoe Pieten eruit moeten zien. 

Geen standaard Zwarte Piet

,,Men kijkt toch terug naar mij. Dat drukt best wel op me”, zegt Leontine van Kollenburg, voorzitter van het intochtcomité. Ze deed zelf ook mee aan de dialoogsessies. ,,Wat de kleur betreft zal er in Eindhoven weinig veranderen, zo sta ik er nu in. Omdat er al zoveel is aangepast. Alleen de ondergrond blijft bij ons donkerbruin. De lippenstift varieert met de kleur van het pak. En ik speel enorm met haardrachten, met de namen van de Pieten, oogschaduw, glitter. Ik creëer mijn eigen volk, dat lost staat van de standaard Zwarte Piet", legt ze uit. Het vooroordeel van ‘blackface’ bestaat hier volgens Van Kollenburg al niet meer. ,,Dan hou je het stukje ‘discriminatie’ over. Alleen, dat kan ik met mijn feestje niet veranderen. Dat is een gevoel. Ja, als ik nu de kleur zou veranderen, dan doe ik het heel erg goed voor de mensen die daar last van hebben. Maar dan zou ik bij wijze van spreken de hooligans voor mijn neus krijgen.”

Muziek

Van Kollenburg is wel blij dat voor- en tegenstanders in gesprek zijn geraakt. ,,Ik dacht altijd dat ik samen met de andere vrijwilligers een leuk kinderfeestje organiseerde. En dan word ik zomaar afgeschilderd als een discriminerend persoon.” Dat raakte haar, ook omdat ze zelf een zoontje heeft met een donkere huidskleur. ,,Die vroeg me toen ook: ‘Maar mama, ik heb toch ook gewoon een kleur? Dan discrimineer jij toch niet?’” Tegelijkertijd erkent ze dat er ook kinderen zijn die wel last hebben van Zwarte Piet. ,,Dat is natuurlijk ook verschrikkelijk. Mijn insteek nu is zoveel mogelijk partijen te benaderen. Bijvoorbeeld ook mensen met kinderen die er gepest door zijn. Om toch te kijken of dat ik iets kan met de multiculturele samenleving. Bijvoorbeeld middels de muziek.”