Einde aan urenlange bezetting boerderij in Boxtel: tientallen demonstranten opgepakt

TeruglezenBOXTEL - De politie heeft maandagavond vanaf 22.00 uur een einde gemaakt aan de bezetting van de varkensboerderij in Boxtel. Alle demonstranten zijn uit de stal gehaald. Tientallen activisten die niet wilden vertrekken of zich niet konden legitimeren, zijn opgepakt.

Even na 22.00 uur twitterde de gemeente: ,,De burgemeester van Boxtel vindt het onacceptabel dat mensen binnendringen bij onze inwoners en hun bedrijf bezet houden. In overleg met OM en politie wordt de bezetting nu beëindigd.’' Burgemeester Fons Naterop wilde dat iedereen die zich in het gebied rond de varkensstal bevond, de wegen vrij maakte en naar huis zou gaan.

Binnengedrongen

Er waren ruim 200 activisten op de been. Circa honderd mensen waren de stallen binnengedrongen. De andere actievoerders stonden buiten bij de boerderij. Eigenaar van het perceel, Wim Vugts, noemde de actie schandalig. De getroffen boer was zeer aangedaan. Een deel van de boerderij werd afgezet met lint. Een politiehelikopter cirkelde in de middag boven het gebied. 

Op het terrein riepen actievoerders leuzen tegen de varkensindustrie. Agenten gingen in gesprek met de activisten. ,,Alles is erop gericht om escalatie te voorkomen.” Voor de veiligheid van zichzelf, de activisten en dieren wachtte de politie uiteindelijk tien uur voor ze ingreep. 

Twee eisen

De actievoerders lieten al snel weten twee eisen te hebben. Ze wilden binnen beelden maken van de vermeende wantoestanden. Als tweede eis wilden ze zieke en gewonde dieren naar buiten brengen. De actievoerders waren niet van plan te vertrekken totdat hun eis zou worden ingewilligd.

De Producenten Organisatie Varkenshouderij waarschuwde vorige week boeren al om de deuren goed op slot te houden, omdat zij vermoedde dat er iets aan zat te komen. 

Er zijn geen berichten over geweld of aanhoudingen, al werd de sfeer in de loop van de avond grimmiger. Onder meer door een tegendemonstratie van boeren

Lees hieronder alle updates over de dag en avond van protest terug in ons blog. 

Een foto van tientallen actievoerders in Boxtel, gemaakt door een actievoerder zelf. Ze zitten tussen de hokken.
Volledig scherm
Een foto van tientallen actievoerders in Boxtel, gemaakt door een actievoerder zelf. Ze zitten tussen de hokken. © Instagram/Katxanastasia
Circa veertig boeren houden een tegenprotest vlakbij de bezette stal in Boxtel.
Volledig scherm
Circa veertig boeren houden een tegenprotest vlakbij de bezette stal in Boxtel. © Domien van Meijden
Dierenrechtenactivisten kijken uit de deur van de stal die ze bezet hebben in Boxtel.
Volledig scherm
Dierenrechtenactivisten kijken uit de deur van de stal die ze bezet hebben in Boxtel. © ANP
Actievoerders bij de boerderij in Boxtel.
Volledig scherm
Actievoerders bij de boerderij in Boxtel. © Meesters Multi Media/Bart Meesters
Activisten bij een varkenshouderij in Boxtel.
Volledig scherm
Activisten bij een varkenshouderij in Boxtel. © Meesters Multi Media/Bart Meesters
Actievoerders roepen leuzen bij een boerderij in Boxtel.
Volledig scherm
Actievoerders roepen leuzen bij een boerderij in Boxtel. © Bart Meesters
Actievoerders bezetten boerderij in Boxtel.
Volledig scherm
Actievoerders bezetten boerderij in Boxtel. © Bart Meesters
  1. Vastzitten op een paradijselijk eiland zónder corona, het kan: Roeland woont in een dagdroom
    PREMIUM

    Vastzitten op een paradijse­lijk eiland zónder corona, het kan: Roeland woont in een dagdroom

    ROSMALEN/PALAU - Zijn er nog coronavrije plekken in de wereld om over te dagdromen? Stel je een exotisch eilandje voor waar het altijd 30 graden is, de stranden wit zijn en de zee zo helder is dat de schaduw van de boot op de bodem zichtbaar is. En misschien wel het belangrijkste van allemaal: corona bestaat er niet. Roeland Bruysters (54) uit Rosmalen woont in zo'n paradijs midden in de Stille Oceaan, maar kan er ook niet weg.