Einde aan urenlange bezetting boerderij in Boxtel: tientallen demonstranten opgepakt

TeruglezenBOXTEL - De politie heeft maandagavond vanaf 22.00 uur een einde gemaakt aan de bezetting van de varkensboerderij in Boxtel. Alle demonstranten zijn uit de stal gehaald. Tientallen activisten die niet wilden vertrekken of zich niet konden legitimeren, zijn opgepakt.

Even na 22.00 uur twitterde de gemeente: ,,De burgemeester van Boxtel vindt het onacceptabel dat mensen binnendringen bij onze inwoners en hun bedrijf bezet houden. In overleg met OM en politie wordt de bezetting nu beëindigd.’' Burgemeester Fons Naterop wilde dat iedereen die zich in het gebied rond de varkensstal bevond, de wegen vrij maakte en naar huis zou gaan.

Binnengedrongen

Er waren ruim 200 activisten op de been. Circa honderd mensen waren de stallen binnengedrongen. De andere actievoerders stonden buiten bij de boerderij. Eigenaar van het perceel, Wim Vugts, noemde de actie schandalig. De getroffen boer was zeer aangedaan. Een deel van de boerderij werd afgezet met lint. Een politiehelikopter cirkelde in de middag boven het gebied. 

Op het terrein riepen actievoerders leuzen tegen de varkensindustrie. Agenten gingen in gesprek met de activisten. ,,Alles is erop gericht om escalatie te voorkomen.” Voor de veiligheid van zichzelf, de activisten en dieren wachtte de politie uiteindelijk tien uur voor ze ingreep. 

Twee eisen

De actievoerders lieten al snel weten twee eisen te hebben. Ze wilden binnen beelden maken van de vermeende wantoestanden. Als tweede eis wilden ze zieke en gewonde dieren naar buiten brengen. De actievoerders waren niet van plan te vertrekken totdat hun eis zou worden ingewilligd.

De Producenten Organisatie Varkenshouderij waarschuwde vorige week boeren al om de deuren goed op slot te houden, omdat zij vermoedde dat er iets aan zat te komen. 

Er zijn geen berichten over geweld of aanhoudingen, al werd de sfeer in de loop van de avond grimmiger. Onder meer door een tegendemonstratie van boeren

Lees hieronder alle updates over de dag en avond van protest terug in ons blog. 

Volledig scherm
Een foto van tientallen actievoerders in Boxtel, gemaakt door een actievoerder zelf. Ze zitten tussen de hokken. © Instagram/Katxanastasia
Volledig scherm
Circa veertig boeren houden een tegenprotest vlakbij de bezette stal in Boxtel. © Domien van Meijden
Volledig scherm
Dierenrechtenactivisten kijken uit de deur van de stal die ze bezet hebben in Boxtel. © ANP
Volledig scherm
Actievoerders bij de boerderij in Boxtel. © Meesters Multi Media/Bart Meesters
Volledig scherm
Activisten bij een varkenshouderij in Boxtel. © Meesters Multi Media/Bart Meesters
Volledig scherm
Actievoerders roepen leuzen bij een boerderij in Boxtel. © Bart Meesters
Volledig scherm
Actievoerders bezetten boerderij in Boxtel. © Bart Meesters
  1. Onderzoek naar groot aantal zelfdodingen onder Brabantse jongeren

    Onderzoek naar groot aantal zelfdodin­gen onder Brabantse jongeren

    HELMOND - De stichting 113 Zelfmoordpreventie is op zoek naar ouders die in 2017 hun kind hebben verloren door suïcide. In dat jaar verdubbelde het aantal zelfdodingen door jongeren in de leeftijd tot 20 jaar bijna. In 2016 ging het nog om 48 kinderen, in 2017 om 81. In een kwart van deze gevallen gaat het om een Brabantse jongere. Per 100.000 jongeren gaat het in deze provincie om bijna 7 door suïcide overleden tieners. Ook in Gelderland is het aantal relatief hoog: 5 per 100.000.
  2. Veghelse accordeonist Tom van Aarle (29) gaat viral met cover van Duncan: ‘Ik had een idee en twee uur later stonden we te filmen’

    Veghelse accordeo­nist Tom van Aarle (29) gaat viral met cover van Duncan: ‘Ik had een idee en twee uur later stonden we te filmen’

    VEGHEL - Zaterdagochtend, voor Duncan's historische overwinning, zette de Veghelse muziekdocent Tom van Aarle (29) een video online waarin hij met zijn accordeon het nummer Arcade coverde. Inmiddels is de cover al bijna 70.000 keer bekeken. ,,Vrijdagavond om 20.00 uur had ik het idee en om 22.00 uur stonden we op de Noordkade te filmen”, zegt de muzikant lachend.