Volledig scherm
Op verschillende plaatsen werden mensen opgesloten in liften. © FPMB

Einde aan gigantische stroomstoring in Midden-Brabant, oorzaak blijft vandaag onduidelijk

UPDATETILBURG - Een groot deel van Midden-Brabant heeft donderdagochtend te maken gehad met een flinke stroomstoring. Bij meer dan 100.000 huishoudens en zeker honderden bedrijven is de elektriciteit uitgevallen. Ook deden op veel straten de verkeerslichten het niet meer. Enexis heeft het over een 'gigantische storing', die rond 09.15 uur weer werd opgelost. 

De storing begon rond 8.05 uur. Meldingen kwamen uit onder meer Tilburg, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Goirle, Gilze en Rijen, Boxtel, Moergestel, Kaatsheuvel en Helvoirt. Ook de kleinere dorpen hebben last van de storing. Rond 09.15 uur zijn de eerste gebieden weer voorzien van stroom.

De oorzaak van de storing ligt bij Tennet, de beheerder van het hoogspanningsnet. Er is een storing ontstaan in het verdeelstation in Tilburg Noord, aan de Kalverstraat. Daarna is er een kettingreactie ontstaan richting de verdeelstations van Boxtel en Tilburg Zuid, die ook uitvielen. 

Wat de precieze aanleiding is geweest voor de stroomstoring wordt nog onderzocht. Dat wordt gedaan door een extern bedrijf. De uitslag daarvan hoeven we niet vandaag te verwachten, zegt een woordvoerder van Tennet. Deze houdt het op een aantal weken voor de definitieve oorzaak bekend is.

Harde knal

Volledig scherm
Stroomstoring © Jeroen Verhelst

Een omwonende van het verdeelstation waar de storing zou zijn ontstaan, meldt aan deze krant dat er voor de storing enige tijd en zoemend geluid te horen was in de buurt, gevold door een harde knal. Deze informatie was niet als zodanig gemeld bij TenneT, maar maakt volgens een woordvoerder niet veel verschil voor het onderzoek. ,,Als bij mensen thuis kortsluiting is, dan hoor je ook een knal. Bij zo'n verdeelstation is de knal dan vele malen harder. De knal kan dus duiden om kortsluiting, maar in dat geval vinden onderzoekers daar ander bewijs van in het verdeelstation zelf.

Grote gevolgen

De stroomstoring heeft vergaande gevolgen voor het treinverkeer in Brabant. Van en naar Tilburg reden lange tijd geen treinen. Ook rondom die Eindhoven is het treinverkeer beperkt of onmogelijk, aldus ProRail. Op sociale media worden massaal liften aangeboden om gestrande reizigers te helpen. Het autoverkeer was echter niet veel overzichtelijker. Omdat verkeerslichten uitvielen, werd het op sommige kruisingen een chaos

In het ETZ Ziekenhuis in Tilburg zijn donderdagochtend enkele operaties uitgesteld. De acute zorg is echter niet in gevaar geweest, stelt een woordvoerder

Op meerdere plaatsen in het getroffen gebied kwamen mensen vast te zitten in een lift. De brandweer kreeg tientallen telefoontjes van liftopsluitingen. Op sommige plaatsen konden mensen worden geholpen, maar de veiligheidsregio kon niet alles aan. De politie drukte mensen op het hart alleen 112 te bellen bij levensbedreigende situaties. 

Bedrijven

Ook voor bedrijven leverde de stroomstoring problemen op. De Efteling riep mensen op beter niet naar Kaatsheuvel te komen. De attracties draaiden daar niet. Veel winkels in Tilburg en omgeving sloten tijdelijk de deuren. Kassa's vielen uit en er kon niet worden afgerekend. Voor sommige ondernemers was de stroomstoring een tikkende tijdbom. Verse producten kunnen niet lang zonder oven of koeling.