Volledig scherm
De uitbreidingsplannen van de Efteling, tot 2030. © Wouter Gresnigt / BD

Efteling mag uitbreiden van Loonse raad: park wil van 5 naar 7 miljoen bezoekers per jaar groeien

KAATSHEUVEL - De Wereld van de Efteling zal de komende tien, vijftien jaar een stuk groter worden. De gemeenteraad van Loon op Zand stemde donderdagavond unaniem onder harde voorwaarden in met de uitbreidingsplannen van het attractiepark. Daarmee kan de gewenste groei naar jaarlijks 7 miljoen bezoekers in 2030 worden ingezet.

Met het raadsbesluit over het bestemmingsplan wordt een jarenlang traject afgesloten. Maar de discussie over de leefbaarheid en de bereikbaarheid van zowel Kaatsheuvel als Loon op Zand zal zeker blijven voortduren. Ook al stelde de raad nog meer aanvullende garanties om de overlast voor de inwoners van de dorpen zoveel mogelijk te beperken. Die zullen niet voldoende zijn om de felle tegenstanders, zoals de Stichting Behoud Natuur en Leefomgeving Kaatsheuvel, gerust te stellen. Zij hebben al aangekondigd in beroep te gaan bij de Raad van State.

De Efteling wil zo snel mogelijk aan de slag met de oostelijke uitbreiding van het park. Die komt op de strook van 8 hectare tussen de N261 en de Horst, onder het bestaande hotel. Tegen het nieuwe deel van het Reizenrijk komen ook parkeerterreinen.

Vanaf 2025/2026 wordt het park aan de westzijde bij het Sprookjesbos een stuk groter. De parkeerplaatsen voor de huidige ingang komen dan bij het park en meer naar het westen bij de Dreefseweg wordt dan vervangende parkeergelegenheid gemaakt.

  1. Ik shop mijn kerstinkopen lokaal
    Geef uw mening

    Ik shop mijn kerstinko­pen lokaal

    Kerst staat voor de deur, en hoewel in veel gezinnen Sinterklaas al is langs geweest, liggen er naar verwachting over ruim een week toch ook weer cadeautjes onder de kerstboom bij veel Nederlandse huishoudens. Goed nieuws voor winkeliers zou je denken, maar met de kleine middenstand gaat het helemaal niet goed. Vooral buiten de grote steden zou bij een op de drie kleinere winkeliers die bijvoorbeeld kleding, speelgoed of boeken verkopen, sprake zijn van stille armoede.