Volledig scherm
Venrode bij Boxtel is een ven dat buiten de Natura-2000 gebieden valt. Zulke vennen kunnen in aanmerking komen voor subsidie van de provincie. © Domien Van Der Meijden

Een miljoen voor opknapbeurt vennen in Brabant

DEN BOSCH - De provincie trekt een miljoen euro uit voor het opknappen van vennen met bijzondere natuurwaarden. In het Groene Woud liggen buiten de bijzondere Natura 2000-gebieden, heel wat vennen die daar voor in aanmerking komen.

De provincie heeft de laatste jaren veel geld gestopt in het herstel van vennen in Natura-2000 gebieden. Dat zijn gebieden als de Oisterwijkse Bossen en vennen en de Kampia bij Boxtel, maar ook het Bossche Broek, Vlijmens Ven en de Moerputten bij Den Bosch. Nu is het de beurt aan kleinere vennen buiten deze grote, bijzondere en kwetsbare natuurgebieden.

Quote

Vennen zijn van groot belang voor de biodiversi­teit in Brabant

Johan van den Hout, gedeputeerde

Gedeputeerde Johan van den Hout vindt het belangrijk dat vennen worden behouden of opgeknapt. ,,Ze zijn van groot belang voor de biodiversiteit in Brabant. En Brabant telt 600 vennen, dat is driekwart van alle vennen in Nederland. Met een subsidieregeling stellen we particuliere bezitters, gemeenten, waterschappen en natuurbeheerders in staat vennen aan te pakken buiten de Natura-2000 gebieden.”

Droogte zet kwaliteit van vennen zwaar onder druk

De regeling lijkt voor de Brabantse vennen precies op het juiste moment te komen. Want de langdurige droogte van dit en vorig jaar heeft de kwaliteit van de vennen zwaar onder druk gezet en dus ook de aanwezige flora en fauna flinke schade toegebracht. Senior-ecoloog van Natuurmonumenten Peter Voorn waarschuwde onlangs nog dat de grondwaterstand in flinke delen van Brabant zeker dertig centimeter hoger moet komen staan voor een gezonde situatie voor de natuur. En dat de droge en warme periode van vorig jaar complete biotopen heeft weggevaagd in delen van laaglandbeken die van groot belang zijn voor de natuur.

Volledig scherm
Bij Banisveld in het Natura-2000 gebied bij de Kampina zijn allerlei maatregelen al uitgevoerd om er een natte natuurparel van te maken. © Domien Van Der Meijden

Herstelmaatregelen van vennen hebben goede resultaten, zo blijkt uit de aanpak van het Vissersven bij Middelbeers op de Landschotse Heide. In 2012 werd het ven ontdaan van een flinke laag organisch materiaal op de bodem en de oevers. De oevers werden direct na het verwijderen van de organische laag voorzien van kalk. Daar werden twee jaar na de werkzaamheden weer kritische en karakteristieke soorten bij het ven aangetroffen die sinds 2004 niet meer waren gesignaleerd. Zoals waterranonkel, moerassmele, vlottende bies, waterpostelein, glaskroos en waterlobelia. Flora die vrij zeldzaam is.

Binnen vijf jaar herstelplan uitvoeren

De subsidieregeling wordt vanaf 20 juni opengesteld voor belangstellenden die van de een miljoen subsidie gebruik willen maken. Zij kunnen zich tot 15 juli melden. De plannen moeten binnen vijf jaar worden uitgevoerd en de beste plannen worden door de provincie gehonoreerd. ,,Het is dus van belang een kwalitatief project in te dienen voor boskap rond vennen, baggeren of oevers plaggen. Daarbij moet worden aangegeven wat het eindresultaat moet worden van het herstelwerk.” 

 1. Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

  Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

  Podcasts zijn het helemaal. Ooit bedacht om bestanden op te nemen in RSS-feeds, nu niet meer weg te denken uit het medialandschap. Ze gaan over nieuws, sport, kunst&cultuur, levensvragen en zelfs tieten. Over elk denkbaar onderwerp is wel een podcast te vinden. Om je wegwijs te maken door de vele gesprekken en het oeverloze geouwehoer, hebben we een geheel willekeurige lijst gemaakt met podcasts die een link hebben met Brabant. Aanvullingen zijn welkom via dit e-mailadres.
 2. Ik ben echt klaar met dit kabinet
  Geef uw mening

  Ik ben echt klaar met dit kabinet

  Als alles volgens planning verloopt, gaan we in Nederland in maart 2021 weer naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dat duurt dus nog bijna anderhalf jaar. Ondertussen is wel duidelijk geworden dat heel wat mensen in dit land ontevreden zijn, boos ook. Het huidige kabinet, Rutte III, lijkt vandaag de dag vooral druk met brandjes blussen, van woedende boeren tot boze docenten. Wordt het niet tijd voor een frisse wind? Of moet kabinet Rutte III de vier jaar vol maken?