Volledig scherm
De bijen worden getraind om aan te slaan op een drugsgeur. © Taskforce Brabant-Zeeland

Drugsproducenten opgelet: de bij ruikt onraad

BREDA - Bijen zouden weleens het volgende wapen kunnen worden in de strijd tegen drugscriminaliteit. De Taskforce Brabant-Zeeland is bezig met een experiment waarbij bijen getraind worden om aan te slaan op een drugsgeur.

Dat kan de geur van hennep zijn, maar bijvoorbeeld ook van synthetische drugs als xtc. "Uit proeven blijkt dat je ze bijvoorbeeld ook op afwasmiddel kunt trainen", zegt Marloes van Nistelrooij van de Taskforce, die is opgericht om de georganiseerde misdaad in de provincies effectiever aan te pakken.

Apparaat
De tip dat bijen over een goede speurneus beschikken, kwam vorig jaar van studenten van de landbouwuniversiteit in Wageningen. In Engeland bleek al een apparaat te zijn ontwikkeld dat het reukvermogen van de bij benut. Dat apparaat is door de Taskforce vorige week als proef gebruikt bij een hennepplantage die even daarvoor was ontmanteld. "En de bijen sloegen erop aan."

De proef met het apparaat bevindt zich nog in een vroegtijdig stadium. "Maar volgens ons en de universiteit van Wageningen is het zeker effectief", zegt Van Nistelrooij. "We gaan er absoluut mee verder."

Het laatste nieuws op je mobiel of tablet bekijken? Nieuws via WhatsApp ontvangen of ons volgen op Facebook? Download de apps van BN DeStem of meld je aan voor andere digitale services.

Volledig scherm
© Taskforce Brabant-Zeeland
  1. Jongeren die in ziekenhuis liggen na xtc-gebruik bij Boxtelse jeugdzorginstelling ‘in de loop van de dag weer naar huis’

    Jongeren die in ziekenhuis liggen na xtc-ge­bruik bij Boxtelse jeugdzorg­in­stel­ling ‘in de loop van de dag weer naar huis’

    BOXTEL - De situatie van de jongeren die zondagavond met spoed naar het ziekenhuis zijn gebracht nadat zij vermoedelijk xtc hadden gebruikt bij jeugdzorginstelling De La Salle in Boxtel, is stabiel. Dat zegt woordvoerster Mehlika Schopen maandagochtend. ,,Het gaat goed met ze. Ik verwacht dat de jongeren in de loop van de dag weer naar huis mogen”, aldus Schopen.