Volledig scherm
© Archieffoto BD

Drugsdumpingen: In Brabant meer subsidieverzoeken dan meldingen

DEN BOSCH - Eigenaren van grond waarop drugsafval is gedumpt maken lang niet allemaal gebruik van een subsidieregeling die ze helpt de opruimkosten te drukken.

Dat blijkt uit een evaluatie van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de provincies.

Vorig jaar heeft het Rijk 1 miljoen euro uitgetrokken voor het bestrijden van deze schade die drugscriminelen met name in het buitengebied aanrichten. Uit cijfers van het onderzoeksbureau Ambient blijkt dat daarvan maar twee ton is uitgekeerd.

Brabant vormt de uitzondering op de regel: in deze provincie zijn meer aanvragen ingediend, dan dat er drugsdumpingen zijn geregistreerd.

Op het provinciehuis in Den Bosch zijn 63 verzoeken gekomen voor hulp bij het verwijderen van drugsafval. Toch waren er maar vijftig meldingen van dumpingen bekend. Uiteindelijk zijn er 54 Brabantse subsidieaanvragen gehonoreerd.

Dat komt volgens een woordvoerder van de provincie omdat Brabantse grondeigenaren niet altijd aangifte doen bij de politie. Dat is wel noodzakelijk, aldus de woordvoerder: "Zonder aangifte komen grondeigenaren niet in aanmerking voor financiële steun."

De subsidie bedraagt maximaal vijftig procent van de gemaakte schoonmaakkosten.

De Brabantse milieugedeputeerde Johan van den Hout trekt zich de conclusies van Ambient aan. De provinciebestuurder gaat uitzoeken of de regeling eenvoudiger kan en of er meer bekendheid aan kan worden gegeven. Wel wil hij dat het Rijk ook volgend jaar weer 1 miljoen euro ter beschikking stelt. Van den Hout is van mening dat dit geld niet uit de begroting van het ministerie moet komen: "Haal het maar uit de Pluk Ze-pot, zodat criminelen er zelf voor opdraaien."

De Pluk Ze-pot is gevuld met geld dat is afgepakt van criminelen, bijvoorbeeld door de verkoop van dure auto's, speedboten of bankrekeningen met zwart geld.

Het tegenvallende aantal aanvragen in de rest van het land, wordt volgens de onderzoekers niet alleen veroorzaakt door onbekendheid met de regeling. Voor sommige gedupeerde grondeigenaren is het sop de kool niet waard: de opbrengst van een subsidieaanvraag weegt niet op tegen de moeite die ze moeten doen.