Volledig scherm
Jan-Willem Jansen van Zuidwest10, het Middelburgse bedrijf dat met drones luchtfoto's maakt © Ruben Oreel

Drones taboe boven Hollands Diep, Haringvliet en Zeeuwse wateren

WILLEMSTAD - De mooiste plekjes van het Haringvliet en het Hollands Diep mogen voortaan niet meer met een drone worden gefotografeerd of gefilmd. De mooiste plekjes van het Haringvliet en het Hollands Diep mogen voortaan niet meer met een drone worden gefotografeerd of gefilmd.

Het verbod geldt vooral voor de natuurgebieden die aan het water grenzen. Het vliegverbod in onder meer de Hoeksche Waard en grote delen van de provincie Zeeland is een doorn in het oog van de vele (hobby)fotografen in de Hoeksche Waard.

'Boosdoener' is staatssecretaris Martijn van Dam. Hij blijkt, zonder dat daar veel ruchtbaarheid aan is gegeven, vorige maand besluiten te hebben genomen over de toegankelijkheid van de waterrijke Natura 2000-gebieden in Zuidwest-Nederland: Veerse Meer, Ooster- en Westerschelde, Saeftinge, Grevelingen, Haringvliet en Hollands Diep. De besluiten zijn gepubliceerd in de Staatscourant. Bezwaren moeten uiterlijk deze week zijn ingediend.

Onaangenaam
​"Dit komt als een onaangename verrassing", zegt Wiebe de Jager van website Dronewatch, die de ontwikkelingen op dronegebied nauwlettend volgt. Hij kwam pas onlangs achter de maatregelen. "Niemand had het gezien."

"Nu is er feitelijk geen regeling voor drones boven Natura 2000-gebieden", zegt De Jager. "En dat is maar goed ook, want het zijn enorme gebieden. Dat je broedende vogels niet mag verstoren, is voor iedereen duidelijk. Maar om dan meteen alles te verbieden, is veel te streng."

Volledig scherm
© Thinkstock