Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Doorn in het oog van thuisblijvers: dit weekend zeker honderd samenscholingen in Brabant

OverzichtNet als een week geleden hebben er ook dit weekend op meerdere plaatsen in Brabant feesten plaatsgevonden. Vanuit verschillende hoeken van de provincie krijgt de politie meldingen van samenscholingen, die variëren van een kleine bijeenkomst in de auto tot een feest inclusief dj en licht. In totaal kwamen er bij de politie meer dan honderd meldingen binnen. Een overzicht:

We werken thuis, pakken zo min mogelijk de trein en gaan niet meer naar de kroeg. Allemaal om afstand te houden en zo de verspreiding van het coronavirus af te remmen. En toch is het nog niet voor iedereen duidelijk.

Breda en Lage Zwaluwe

Zo werd een groep van 75 crossende bestuurders en bijbehorend publiek zaterdagmiddag weggestuurd van een braakliggend terrein bij vliegveld Breda International Airport.

Ondanks dat samenscholen niet is toegestaan, werd dezelfde groep een paar uur later opnieuw gezien bij NS Station Lage Zwaluwe. Daar ging de illegale wedstrijd verder en stond er opnieuw een groep mensen toe te kijken. 

Ook op zondag werd een groep crossers op de bon geslingerd bij station Lage Zwaluwe. Zo'n 25 autocrossers hielden er een illegale wedstrijd.

Die avond kwamen in Breda ook tientallen mensen samen. In de stad werd een feest georganiseerd, inclusief dj-booth en licht- en geluidsinstallatie. De politie moest ingrijpen en beëindigde de bijeenkomst direct.  Schrijnend: een straat verderop was ambulancepersoneel bezig met een mogelijke coronapatiënt.

Klundert

Ook kleinere bijeenkomsten zijn verboden. Thuis mag je bijvoorbeeld maar maximaal drie personen op bezoek hebben. En ook een klein ‘feestje’ in een auto kan niet door de beugel. Dat ondervonden vier mensen zaterdag in Klundert

Middelbeers

In Middelbeers kwamen ruim tien jongeren bijeen. Zij waren aan het feesten op een privéterrein, zo zag een wijkagente

Politie: meer dan honderd meldingen

De politie Oost-Brabant heeft geen overzicht, maar zegt: ,,Het algemene beeld is dat burgers zich goed aan de afspraken houden. Wanneer we zien dat mensen dat niet doen, dan lijkt onze werkwijze (gesprek aan gaan, dan waarschuwen en pas als laatste optie beboeten) goed te werken.”

De politie Zeeland-West-Brabant zegt: ,,De afgelopen 24 uur hebben we in de regio's Hart van Brabant en de Baronie samen meer dan honderd meldingen gekregen die gaan over samenscholingen, feestjes en bijeenkomsten. Niet alle meldingen zijn ‘strafbare’ zaken, maar we zijn er dus wel mee bezig.”

Vorige week

Vorig weekend ging het al mis in Dongen (twee feesten), Waalwijk en Loon op Zand. ,,Wij treden als één overheid daadkrachtig op. Dit alles in het belang van de volksgezondheid”, zei de politie toen

Groepen van drie of meer personen die zich in de publieke ruimte bevinden en minder dan 1,5 meter afstand houden, zijn strafbaar. Voor huishoudens geldt een uitzondering. Georganiseerde bijeenkomsten zijn sowieso strafbaar.

Bezoekers van bijeenkomsten riskeren een boete van 390 euro (voor personen boven de 16 jaar). ,,Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is het belangrijk dat iedereen daar zijn of haar verantwoordelijkheid in neemt”, aldus de politie.

Buiten Brabant

Het probleem speelt ook buiten Brabant. Zo trad de politie op tegen grote groepen mensen in onder meer Arnhem en Rotterdam.