Volledig scherm
Het hotelschip van de Zonnebloem blijft in de vaart © Zonnebloem

Donateurs minder gul; zorgvakanties van De Zonnebloem geschrapt

BREDA - De Zonnebloem, dat met het hoofdkantoor in Breda zit, stopt met het aanbieden van alle vlieg- en busreizen voor mensen met een lichamelijke beperking. Het goede doel krijgt de laatste jaren miljoenen euro's minder aan giften binnen en moet drastisch bezuinigen om alsmaar oplopende zorgkosten te kunnen betalen.

Acht dagen er even tussenuit in het Italiaanse Toscane. Of zes dagen met de bus naar het Zwarte Woud. De keuze van een onvergetelijke vakantie was al niet reuze voor mensen die door ziekte, handicap of leeftijd intensieve verzorging nodig hebben, maar met de financiële crisis bij 'zorgreisbureau' de Zonnebloem valt er per 2018 nog minder te kiezen. Het goede doel schrapt noodgedwongen tweederde van alle aangeboden reizen.
Vooral bestemmingen die alleen per bus of vliegtuig zijn te bereiken verdwijnen uit het aanbod. In totaal gaat het om zo'n 5500 vakanties. Alleen de vaarvakanties met het hotelschip MPS de Zonnebloem blijven bestaan, maakte de stichting vanmorgen aan alle vrijwilligers bekend. Die vakantie is zo populair dat er een wachttijd van meer dan een jaar is voor de in totaal 2850 plaatsen.

Minder gul
Voornaamste reden om drastisch te snijden in het aanbod is de flinke terugval in giften. Het aantal donateurs daalt al jaren en ze geven ook nog eens minder gul. In 2010 haalde de Zonnebloem nog 21 miljoen euro op, vorig jaar bleef de teller steken op iets minder dan 17,8 miljoen euro. Tegelijkertijd stijgen wel de zorgkosten.

In 2010 gaf De Zonnebloem 4,6 miljoen euro uit aan de speciale zorgvakanties, vorig jaar was dat gestegen tot 7,7 miljoen. ,,We proberen al jaren extra donateurs en geld te werven, maar dat is steeds moeilijker,'' zegt woordvoerder Jan-Willem Heijkoop van de Zonnebloem.

Bel-me-niet
De vereniging heeft vooral last het bel-me-niet-register, waarin mensen kunnen aangeven dat ze niet meer gebeld willen worden door bedrijven en instellingen. ,,We houden ook geen collectes, dus moeten we heel creatief zijn. Maar dat heeft nog niet tot het gewenste resultaat geleid.''

Bij de Zonnebloem zijn zo'n 117.000 mensen die zulke intensieve zorg nodig hebben dat ze niet zelfstandig op vakantie kunnen. De Zonnebloem neemt een groot deel van de zorgkosten op zich, om deze mensen toch een onvergetelijk uitje te bezorgen. Per persoon gaat het gemiddeld om 700 euro. Door nu te stoppen met tweederde van alle aangeboden vakanties bespaart De Zonnebloem zo'n vier miljoen euro.

Volledig scherm
De Zonnebloem schrapt tweederde van alle zorgvakanties. Alleen het hotelschip blijft nog in de vaart © Martin Sharrott