Volledig scherm
Jan Willem de Hoop liet zijn levensverhaal opschrijven in het boek 'De Derde Engel'. © Marie-Thérèse Kierkels/BD

Dochter redde leven van Waalwijker Jan Willem de Hoop

WAALWIJK - Jan Willem de Hoop (48) uit Waalwijk was verslaafd, kickte af, trouwde en werd ziek. Hij kreeg kanker, tijdens zijn huwelijksreis. Dankzij stamcellen van zijn dochter is zijn leven gered.

,,Begin jaren 90 ben ik twee jaar opgenomen geweest om af te kicken van een heroïneverslaving", vertelt hij. ,,Dat was al een zware strijd, maar pas daarna stortte mijn wereld echt in." Hij trouwde met de liefde van zijn leven, Imke, maar werd ziek op huwelijksreis. Het bleek een ernstige vorm van leukemie te zijn.

Zes jaar na dato werd zijn dochter geboren. Stamcellen uit haar navel bleken geschikt voor transplantatie. Jan Willem: ,,Gelukkig hadden we die cellen laten invriezen. Mijn vrouw wilde dat, voor als onze dochter ook ziek mocht worden." Na de transplantatie ging het beter, tot in 2007. Er volgde weer een transplantatie, maar inmiddels kan hij weer vooruit. Hij probeert dagelijks dankbaar te zijn voor het leven. ,,Dat kun je jezelf aanleren."

Van het levensverhaal van Jan Willem kan met gemak een film worden gemaakt, maar het werd een boek. De Waalwijker liet zijn levensverhaal opschrijven in De Derde Engel. Zaterdag 27 augustus doet hij zijn verhaal bij EO-programma De Verandering, om 18.50 uur op NPO2.