Archieffoto ter illustratie.
Volledig scherm
Archieffoto ter illustratie. © Getty Images/iStockphoto

Dit kan je na pakjesavond met je overgebleven kruidnoten doen

VideoDe cadeautjes zijn uitgepakt en de Sint is naar huis. Met deze tips hoef je de kruidnoten die je na pakjesavond over hebt niet weg te gooien.

Gebruik ze als taartbodem

Als je van bakken houdt, kun je de kruidnoten gebruiken als taartbodem van bijvoorbeeld een cheesecake of kwarktaart. Het is heel simpel: vervang gewoon de koeken van het recept door de kruidnoten. Hak ze fijn en meng ze met boter. Om ze fijn te hakken kan je je uitleven met een deegroller of koekenpan. Zo geef je je standaard cheesecake een winters smaakje.

Verwerk ze in een stoofpotje

Je kunt je kruidnoten ook door de hachee of bij het stoofvlees doen. Het klinkt misschien gek, maar er zit een hele logische verklaring achter: in kruidnoten zitten namelijk kruiden die vaak gebruikt worden voor stoofvlees. Bijvoorbeeld kruidnagel, kaneel en kardemom. Door ze bij het stoofvlees te doen, kruid je als het ware je gerecht. Daarnaast werkt het goed als bindmiddel en geeft de suiker uit de nootjes een licht zoete smaak aan je maaltijd. 

Stampen op brood

Net als Schuddebuikjes, maar dan net even anders. Als je je kruidnoten grof stampt of hakt, kan je ze gebruiken als broodbeleg. Een dikke laag roomboter op brood, bestrooien met kruidnoten en je hebt een zoete lunch. Gezond? Nee. Lekker? Absoluut.

Kruidnotenrotsjes

Een variatie op pindarotsjes, maar dan met kruidnoten. Extra voordeel: zo ben je ook snel van de overgebleven chocoladeletters af. Smelt de chocolade en hussel de overgebleven kruidnoten erdoor. Verdeel ze daarna op bakpapier in kleine hoopjes en laat ze goed afkoelen. Nu heb je een lekkere snack met een crunch.

Met de kruidnotenrotsjes ben je ook meteen van je chocoladeletters af.
Volledig scherm
Met de kruidnotenrotsjes ben je ook meteen van je chocoladeletters af. © Thinkstock

Winterse tiramisu

Als je wat meer kruidnoten overhebt, zou je een grote schaal kruidnotentiramisu kunnen maken. Je vervangt dan gewoon de lange vingers in jouw tiramisurecept door kruidnoten. Om het helemaal winters te maken, zou je zelfs nog wat sinaasappelsap door de mascarpone kunnen doen. Op deze manier zijn kruidnoten zelfs met kerst lekker.  

Meenemen naar je werk

Ben jij niet zo van het bakken of koken? Dan kun je ze altijd nog meenemen naar je werk. Waarschijnlijk helpen jouw collega’s je met liefde van je overgebleven snoepgoed af. 

  1. Brabants coronanieuws van donderdag | Opnieuw minder coronapatiënten opgenomen, steeds meer teststraten
    PREMIUM

    Brabants corona­nieuws van donderdag | Opnieuw minder coronapa­tiën­ten opgenomen, steeds meer teststra­ten

    De meest recente cijfers tonen dat er opnieuw minder coronapatiënten zijn opgenomen in het ziekenhuizen. Ook gaat het de goede kant op met de mensen die weer herstellen. Het aantal nieuwe patiënten in de Brabantse ziekenhuizen ligt ongeveer gelijk op het aantal mensen dat het hospitaal weer mag verlaten. Wel roepen artsen en de koning op om in het paasweekeinde zoveel mogelijk thuis te blijven, ook motorrijders en wielrenners. De capaciteit in de ziekenhuizen is nog altijd beperkt. Een overzicht van het coronanieuws van donderdag.