Volledig scherm
Eind oktober protesteerden Brabantse boeren ook al voor de provincietoren in Den Bosch. © ANP

Dit is waarom de Brabantse boeren weer protesteren

DEN BOSCH - ,,Een doorbraak!” Met die woorden bejubelde boerenvoorman Wim Bens de Brabantse aanpak van stikstof. Nog geen week later is de voorzitter van de ZLTO een stuk kritischer en roept hij boeren op voor een nieuw protest, vrijdag bij het provinciehuis. Hoe zit dat?

Waarom was de boerenvoorman eerst wél blij?

Omdat er vorige week toch uitstel kwam voor een deadline waar Brabantse boeren al een paar jaar tegen te hoop lopen. Zij moesten met hun stal voor 2022 aan strengere regels voldoen en krijgen daar nu negen maanden extra de tijd voor. Dat is winst voor de actievoerders en verklaart het eerste gespin van ZLTO-voorzitter Bens.

Waarom is de boerenvoorman nu niet meer blij?

Nu hij meer tijd heeft gehad om het totale maatregelenpakket te bestuderen, is Bens een stuk kritischer. Hij vindt het oneerlijk dat de provincie in de aanpak van stikstofproblemen alleen kijkt naar de landbouw. ‘Voor de andere sectoren blijven de plannen vaag of kan de provincie ze niet beïnvloeden’, schrijft hij in een brief aan de provinciale politici die morgen debatteren over het maatregelenpakket. 

Quote

Het lijkt een dictaat van bovenaf

Wim Bens, Voorzitter ZLTO

De voorman plaatst grote vraagtekens bij de rekenmethodes in het pakket en bij de haalbaarheid van de natuurdoelstellingen. Hij ziet daarnaast te weinig ruimte voor een gesprek tussen provinciebestuurders en boeren. ‘Het lijkt een dictaat van bovenaf’, schrijft hij over een aantal maatregelen. Met het protest probeert hij te voorkomen dat de politiek morgen al een besluit neemt. Zo hoopt hij meer tijd te winnen voor gesprekken tussen boeren en provinciebestuurders over ‘een realistische Brabantse aanpak stikstof’.

Maken Bens en de boeren kans met hun protest?

Mogelijk wel. Coalitiepartij CDA toont zich tot nu toe gevoelig voor de boze boeren buiten het provinciehuis. De fractie wil de veelbesproken deadline van tafel hebben en neemt misschien geen genoegen met alleen uitstel. Oppositiepartij SP vindt het nieuwe maatregelenpakket vager dan de huidige afspraken en kan er om die reden mogelijk niet mee leven. Als deze twee partijen zich morgen tegen het maatregelenpakket keren, is het voor de voorstanders praktisch onmogelijk om een meerderheid te krijgen. Het belooft spannend te worden.

(Tekst loopt door onder de foto)

Volledig scherm
Soms was de sfeer gespannen, tijdens het vorige boerenprotest in Brabant. © ANP

Staan er morgen weer 2000 boeren voor het provinciehuis?

Dat zou zomaar kunnen. De ZLTO verwacht ongeveer 500 actievoerders en probeert de rust te bewaren, maar de meer radicale boerenorganisatie Farmers Defence Force wil juist ‘gas geven’. Het driftige broertje dat het protest mee organiseert, roept zijn ‘strijders’ op om morgen ‘maximaal naar Den Bosch’ af te reizen. 

‘We gaan meer druk zetten dan de vorige keer en we hebben jullie keihard nodig’, schrijft voorman Mark van den Oever aan zijn ruim tweeduizend volgelingen. ‘De strijd is lang, hard en oneerlijk maar we gaan ‘m met zijn allen aan!’. De aangekondigde landelijke acties van Farmers Defence Force, woensdag, staan in principe los van hun optreden morgen in Den Bosch.

Neemt de provincie extra veiligheidsmaatregelen?

Ja, maar niet meer dan op 25 oktober, toen de sfeer rondom het provinciehuis lange tijd gespannen was. Mede dankzij flinke politie-inzet bleef de onrust beperkt tot vuurwerkknallen, brandende vlaggen en hier en daar een intimiderend oprukkende tractor. Ook morgen staat er beveiliging aan de deur en er is politie aanwezig. 

De eerste pakweg 250 boeren krijgen een bandje waarmee ze het provinciehuis in en uit kunnen. Andere actievoerders moeten het debat buiten op een groot scherm volgen. Bezoekers krijgen van de provincie het advies om hun auto niet op het parkeerterrein te zetten, omdat het gevaar bestaat dat boeren opnieuw tractors voor de toegangspoorten parkeren. De vorige keer duurden deze blokkades tot diep in de nacht.

Volledig scherm
De Friese vlag was overal, tijdens het vorige boerenprotest in Brabant. De provinciale politiek kon een voorbeeld nemen aan die in Friesland, was de boodschap achter het vlagvertoon. © ANP