Volledig scherm
Staatssecretaris Sharon Dijksma. © anp

Dijksma brandt vingers niet aan Attero-affaire

DEN HAAG - Staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu wil haar vingers niet branden aan de Attero-affaire die in Brabant speelt. De vraag of de afvalverwerker voor een nette prijs is verkocht moet maar worden beantwoord door de provincies Brabant en Limburg.

Dat schrijft Dijksma aan de PvdA-fractie in de Tweede Kamer. Eind vorig jaar wilden de sociaal-democraten Henk Nijboer en Yasemin Cegerek van de staatsecretaris weten hoe het komt dat Attero drie jaar geleden aan investeerder Waterland is verkocht voor 170 miljoen euro, terwijl het bedrijf nu voor een bedrag van misschien wel 1 miljard wordt verkocht aan een groep Chinese bedrijven.

,,Welke reële waarde is er de afgelopen jaren aan het bedrijf toegevoegd?’’ willen Nijboer en Cegerek weten. Ze vragen zich af of er sprake is van ‘financieel en fiscaal trapezewerk’ en of de landelijke overheid bij de verkoop van Attero betrokken is geweest.

Dat is niet het geval, zegt Dijksma. Het waren de provincies Brabant en Limburg en enkele gemeenten die de afvalverwerker hebben verkocht. Dat was ook hun goed recht.

Of er een nette deal is gesloten is iets wat de voormalige aandeelhouders maar moeten uitzoeken. ,,Het Rijk speelt geen rol bij dit soort transacties’’, zegt de staatssecretaris.

Op dit moment doet de Zuidelijke Rekenkamer een onderzoek naar de verkoop van Attero aan Waterland. Dit voorjaar wordt bekend wat de conclusie is.

Volledig scherm
Stoomturbine bij Attero wordt op zijn plek gehesen. © Marcel Otterspeer/Pix4Profs