Volledig scherm
Minister Cora van Nieuwenhuizen op bezoek bij Bas Transport in Etten-Leur. © Geert Nijland

Digitale vrachtbrief bespaart transportsector vermogen

ETTEN-LEUR - Bergen papier gaat het schelen: de digitale vrachtbrief. De Nederlandse transportsector hoopt er op termijn een megabesparing mee te behalen. Papierloos transport is vanaf nu nu mogelijk tussen Nederland, België en Luxemburg en dat alleen al levert een voordeel op van 180 tot 200 miljoen euro per jaar.

Maar als het aan minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) ligt, gaat heel Europa over op de digitale vrachtbrief. Ze zei dat maandagmiddag tijdens een bezoek aan Bas Transport in Etten-Leur. 

,,De digitale vrachtbrief levert een besparing op van zeker 4,50 euro per brief. Er wordt op alle fronten winst behaald, want het is ook goed voor de veiligheid en het milieu. Dit is voor mij een belangrijke stap op weg naar een digitale, interne markt’’, aldus de minister.

Rompslomp

De papieren vrachtbrief kan de prullenbak in. Volgens de transportsector zelf levert die een hele hoop rompslomp op. Een medewerker van Bas Transport berekende dat het bedrijf twee fulltime krachten nodig heeft om alle papieren vrachtbrieven, meer dan 500 per dag, te verwerken. De digitalisering is in dit opzicht een zegen voor de vervoerders, maar de werkgelegenheid wordt er niet beter van.

Van Nieuwenhuizen liet zich in Etten-Leur uitvoerig voorlichten door medewerkers van het bedrijf. Daarna ging ze met een vrachtwagen mee naar Antwerpen om de eerste digitale vrachtbrief mee te helpen baren. Haar Belgische en Luxemburgse collega’s waren daarbij aanwezig. Vanaf nu hoeven vervoerders in de Benelux voor het transport tussen de drie landen geen papieren vrachtbrieven te gebruiken.

Proef

De digitale vrachtbrief is al gemeengoed voor gebruik tussen Frankrijk en Spanje. De Benelux geldt nu als proeftuin voor heel Europa. Drie jaar duurt de proef. Bij succes kan de digitale vrachtbrief voor heel Europa worden ingevoerd en dat levert de Nederlandse transportsector weer enkele honderden miljoenen euro’s per jaar op.

Het enthousiasme bij de brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) is dus niet verrassend. Voorzitter Arthur van Dijk: ,,TLN heeft de ontwikkeling van een standaard voor de digitale vrachtbrief gesteund, mooi dat hij nu in de Benelux grensoverschrijdend gebruikt wordt. Een schoolvoorbeeld van innovatie, waar de hele Europese logistieke sector zijn voordeel mee kan doen.’’

Digitale verwerking van het vrachtvervoer levert ook technologische voordelen op als bijvoorbeeld het track and trace-systeem waarbij het transport via internet nauwgezet gevolgd kan worden. Dat levert allerlei efficiëncy-voordelen op bij onder meer het laden en lossen. Ook de veiligheid van het vervoer zou erop vooruit gaan, omdat hulpdiensten bij nood sneller kunnen reageren.   

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Pinguïns bij kanaal in Helmond? Zwarte weduwe in Eindhoven? ‘Stadsmensen herkennen dieren niet meer’

  Pinguïns bij kanaal in Helmond? Zwarte weduwe in Eindhoven? ‘Stadsmen­sen herkennen dieren niet meer’

  EINDHOVEN - Zouden er echt pinguïns zitten bij het kanaal in Helmond, zoals iemand laatst doorgaf? Op de meldkamer van de Dierenambulance in Zuidoost-Brabant weten ze inmiddels wel beter. Ze krijgen hier meldingen van de gekste dieren in nood. ,,Het lijkt of vooral mensen uit de stad dieren niet meer herkennen‘’, zegt Pascale Attema van de meldkamer in Eindhoven. Samen met haar collega's zette ze de meest opvallende meldingen op een rij.
 2. Brabantse Dj Sophie Francis (20) gaat de wereld over: ‘Heb een geweldig leven, maar soms ook echt zwaar’
  PREMIUM

  Brabantse Dj Sophie Francis (20) gaat de wereld over: ‘Heb een geweldig leven, maar soms ook echt zwaar’

  SINT-OEDENRODE - Ze leeft het leven van haar dromen. Als internationaal succesvol dj Sophie Francis - of ‘gewoon Sophie uit Rooi’ (Sint-Oedenrode) voor vrienden. Op haar 15de werd ze al ontdekt, nu is ze 20 en honderden optredens over de hele wereld verder. Op sociale media laat ze niet alleen de vrijheid, blijheid zien, maar is ze ook eerlijk. ,,Ik heb een geweldig leven, maar het is ook echt zwaar soms.”