Volledig scherm
Deze paarden en pony's werden in oktober 2013 in beslag genomen bij een paardenhandelaar uit Wagenberg. Veel dieren bleken ondervoed en verkouden te zijn en ontstoken ogen te hebben. Ook de hoeven hadden lange tijd niet de nodige zorg gehad.

Dierenbescherming bezorgd over politie: dieren het kind van de rekening?

De nationale politie beziet of dieren- welzijn haar taak nog wel is. De Dierenbescherming is bezorgd.

Terwijl er steeds meer meldingen binnenkomen over mishandeling en verwaarlozing van dieren - 65.000 per jaar - , heeft de politie daar steeds minder tijd voor. De prioriteiten liggen elders. Bij zware criminaliteit, overvallen, zedendelicten en inbraken bijvoorbeeld. Dat snappen ze bij de Dierenbescherming ook wel, maar ‘ze kunnen er bij de politie niet zo maar de stekker uit trekken.’

Woordvoerder Dik Nagtegaal: „Wij kunnen al die meldingen echt niet aan met ons kleine clubje. Bovendien: als de politie zaken niet aan ons meldt, blijven dossiers liggen en lijden veel dieren onnodig. Dat willen de burgers niet en dat zal de politiek niet accepteren. En wij, de Dierenbescherming, ook niet.”

144, Red een Dier
Van het oorspronkelijke plan om 500 politiemensen fulltime in te zetten in de strijd tegen dierenleed, is weinig terechtgekomen. Dat was ook een onzinnig aantal, vindt drs. Ilse van Leiden, criminoloog hoofdauteur van het boek ‘Hoe lopen de hazen’, een evaluatie bij het vijfjarig bestaan van de dierenpolitie en het noodnummer 144, Red een dier. „Zo veel rechercheurs zijn er nog niet eens voor de strijd tegen kinderporno.”

Er zijn nu 180 politiemensen met een ‘taakaccent’ dieren. Dat betekent, al naar gelang de prioriteiten en het gewicht dat de leidinggevende aan dieren geeft, dat deze politiemensen een deel van hun tijd aan dierenwelzijn mogen besteden. Hoeveel? Onbekend. Bij de start van de dierenpolitie in 2011 werd ook een nummer (144) in het leven geroepen voor meldingen over dierenleed en verwaarlozing van beesten.

De centralist bepaalt aan de hand van de melding of er iets moet gebeuren. In dat geval wordt in eerste instantie de politie ingeschakeld. Zij kan het afdoen met een boete of vermaning, maar als de dieren bijvoorbeeld weggehaald moeten worden of ernstige feiten aan het licht komen, kan de politie een beroep doen op de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA, bij bedrijfsmatig gehouden dieren) of de Landelijke Inspectiedienst van de Dierenbescherming.

Nagtegaal: „De LID zet zich in om het welzijn van de dieren te verbeteren. Desnoods door eigenaars te dwingen met sancties. Dieren weghalen is een uiterste maatregel.”

Dossiers blijven liggen
​De LID beschikt over zeventien inspecteurs. Die zijn afhankelijk van meldingen van de politie. Krijgen zij geen tips, dan blijven dossiers liggen. En zou de politie daadwerkelijk de stekker uit de samenwerking halen, dan kan de LID het zonder hulp (extra geld en mankracht) zeker niet aan, voorspelt woordvoerder Dik Nagtegaal. Dus wordt nu onderzocht hoe het volgend jaar verder moet met de aanpak van dierenleed.

Het huidige convenant biedt onvoldoende handvatten om in alle gevallen effectief op te kunnen treden. Dat hebben de ministers van Veiligheid en Justitie en Economische Zaken de Tweede Kamer vorige week laten weten. Ze hebben opdracht gegeven om te onderzoeken hoe de handhaving van dierenwelzijn het best georganiseerd kan worden, wie wat moet doen en wie dat gaat betalen.