Sprekend VerledenIn Sprekend Verleden gaat Geurt Franzen op zoek naar de verhalen die documenten uit de rijke geschiedenis van Oost-Brabant en Noord-Limburg verklappen. Vandaag aflevering 128: treinongeluk tijdens watersnood 1926.
Geurt FranzenLaatste update:19-07-21, 21:06
Burgemeester Herman van Hulten van Haps maakt zich zorgen. Het is zaterdagavond 2 januari 1926 en hij zit in de trein van Venray naar Kruispunt Beugen. Daar wil hij overstappen op het Duitse Lijntje naar zijn woonplaats Haps. Hij was een paar dagen weg tijdens de feestdagen, maar vanuit zijn gemeente hebben ze hem laten weten dat zijn komst dringend gewenst is. Vanwege ‘de toestand’.
De toestand, dat is de dreiging van ‘de waterwolf’, zoals een journalist de zondvloed later die week zal noemen. Van Hulten weet het: op Nieuwjaarsdag is de Maasdijk tussen Overasselt en Nederasselt doorgebroken. Nu wordt een doorbraak tussen Beugen en Boxmeer gevreesd. Dan zal de vloed zich snel door het Land van Cuijk verspreiden; zelfs Haps, toch een eind van de rivier vandaan, lijkt dit keer natte voeten te krijgen.
De weg naar Haps is nog begaanbaar, nog een halfuur lopen en dan is de burgervader op zijn post.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.