De rups die zich zo graag te goed doet aan de buxus.
Volledig scherm
PREMIUM
De rups die zich zo graag te goed doet aan de buxus. © ANP

De vraatzuchtige buxusmot is definitief op zijn retour

EINDHOVEN - Het is nog niet zo lang geleden dat veel Brabantse tuinen er verfomfaaid uitzagen. Grijze, kaalgevreten buxussen – toen nog een veelgebruikte haagplant – zorgden voor een ietwat mistroostig beeld in vele wijken. Maar de aanstichter – de buxusmot – is zeker in zuidelijk Nederland op zijn retour. 

Zo ziet een buxusheg eruit als de rups van de buxusmot langs geweest is.
Volledig scherm
Zo ziet een buxusheg eruit als de rups van de buxusmot langs geweest is. © Francisca Muller

,,De mot zal niet nooit helemaal verdwijnen, maar echte plaagvorming, zoals bijvoorbeeld twee jaar geleden, is verleden tijd”, zegt Kars Veling van de Vlinderstichting.

In 2018 was de buxusmot een veelbesproken onderwerp tijdens verjaardagsfeestjes; bijna iedereen met buxus rondom het huis was slachtoffer of bevreesd dat te worden. Daar is geen sprake meer van. Onderzoek van het Vlaamse Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek bevestigt dat. Na een studie van twee jaar komt het ILVO met de conclusie dat de ‘plaagdruk’ sterk afneemt.

  1. De hele dag pakketjes stampen en ’s avonds kapot op de bank: ‘Het wordt steeds zwaarder, er wordt steeds meer van ons verwacht’
    PREMIUM

    De hele dag pakketjes stampen en ’s avonds kapot op de bank: ‘Het wordt steeds zwaarder, er wordt steeds meer van ons verwacht’

    DEN BOSCH/TILBURG - Veel meer stops en nóg meer pakketjes. Nu bijna iedereen thuis is, wordt er meer online gewinkeld dan ooit. Pakketbezorgers draaien overuren en de Belangenvereniging Pakket Distributie bereidt een rechtszaak voor tegen PostNL. Want die kan via advertenties de bezorgers wel bedanken, maar dat maakt ze nog geen goede opdrachtgever, klinkt het. Of zoals de Bossche bezorger Bas Masselink zegt; ,,Als wij steeds harder moeten werken, horen we toch meer te verdienen. Of ben ik nou gek?”