Volledig scherm

De twitterende wijkagent moet vooral positivisme uitdragen

BREDA - De politie in Zeeland en West-Brabant heeft inmiddels zo'n 120 tot 130 verschillende twitteraccounts. Met name van wijkagenten. En van dat aantal wordt ongeveer driekwart actief gebruikt, zegt politiewoordvoerder Willem-Jan Uytdehage. Maar waarvoor zijn al die accounts nou en wat wil de politie ermee?

De woordvoerder is heel duidelijk. "Het is uitdrukkelijk niet bedoeld om verdachte situaties te melden. Daarvoor moet je toch echt 112 bellen. Dat is 24/7 bemand. Van een wijkagent kun je niet verwachten dat die dag in, dag uit elk uur maar op Twitter kijkt."

Twitter is er vooral voor het contact met de mensen in de wijk, zo vertelt Uytdehage.

Het gaat in het land regelmatig verkeerd met twitteraccounts van wijkagenten. In Sint Michielsgestel ging het in januari zelfs twee keer verkeerd. Een afbeelding van een Pegida-aanhanger die een agent slaat, werd verwijderd, omdat de foto gephotoshopt bleek.

In West-Brabant zijn er eigenlijk geen incidenten geweest, vertelt Uytdehage. De enige keer dat het mis ging is toen agenten in de berm van de snelweg A58 bij Bergen op Zoom een pistool vonden. Trots werd een foto van de vondst wereldkundig gemaakt. En ook snel weer verwijderd, nadat de recherche angstig belde.

"De foto was zo goed dat een deel van het serienummer erop stond. Dat is daderkennis", legt Uytdehage uit. Daarmee zou een succesvolle vervolging van de eigenaar kunnen worden doorkruist.

Lees het hele verhaal in BN DeStem van woensdag

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement