Volledig scherm
PREMIUM
Theo Versteden. © Jean Pierre Reijnen

De staat van het Brabantse platteland: van 20.000 naar 100 kippen

Hoe houden we het snel veranderende platteland leefbaar? We praten erover met mensen die betrokken zijn bij het Brabantse buitengebied. Vandaag: boer Theo Versteden (71) uit Hulsel.

Theo Versteden heeft een paar goede maanden achter de rug. Met veel zuidwestenwind, constateert hij tevreden. Dan kringelt de lucht vanuit de dorpskern van Hulsel zijn neus in. En blijven de luchtwegklachten achterwege die hij ervaart als de wind van de andere kant komt. Waar het grote varkensbedrijf van zijn buurman staat. ,,Eind vorig jaar was het zo erg dat ik weer een aantal keer geklaagd heb. Maar als de gemeente dan kan komen, is het alweer weg. Het is de afspraak dat ze de volgende keer meteen poolshoogte zouden nemen. Maar ik heb niet meer hoeven bellen, want de wind heeft alleen maar gunstig gestaan. Misschien denken ze dat het nu is opgelost...”

  1. Onderzoek naar groot aantal zelfdodingen onder Brabantse jongeren

    Onderzoek naar groot aantal zelfdodin­gen onder Brabantse jongeren

    HELMOND - De stichting 113 Zelfmoordpreventie is op zoek naar ouders die in 2017 hun kind hebben verloren door suïcide. In dat jaar verdubbelde het aantal zelfdodingen door jongeren in de leeftijd tot 20 jaar bijna. In 2016 ging het nog om 48 kinderen, in 2017 om 81. In een kwart van deze gevallen gaat het om een Brabantse jongere. Per 100.000 jongeren gaat het in deze provincie om bijna 7 door suïcide overleden tieners. Ook in Gelderland is het aantal relatief hoog: 5 per 100.000.
  2. Veghelse accordeonist Tom van Aarle (29) gaat viral met cover van Duncan: ‘Ik had een idee en twee uur later stonden we te filmen’

    Veghelse accordeo­nist Tom van Aarle (29) gaat viral met cover van Duncan: ‘Ik had een idee en twee uur later stonden we te filmen’

    VEGHEL - Zaterdagochtend, voor Duncan's historische overwinning, zette de Veghelse muziekdocent Tom van Aarle (29) een video online waarin hij met zijn accordeon het nummer Arcade coverde. Inmiddels is de cover al bijna 70.000 keer bekeken. ,,Vrijdagavond om 20.00 uur had ik het idee en om 22.00 uur stonden we op de Noordkade te filmen”, zegt de muzikant lachend.