Volledig scherm
© ANP XTRA

De nieuwe donorwet: wat kiest u?

pollHet loopt storm bij het Donorregister, sinds gisteren in de Eerste Kamer voor invoering van de wet werd gestemd. Maar niet op de manier die initiatiefneemster van de wet Pia Dijkstra (D66) voor ogen had. 

poll

Wilt u orgaandonor worden?

 • Jazeker (26%)
 • Ja, maar alleen aan mensen die zelf ook orgaandonor zijn (16%)
 • Ik laat de keuze over aan mijn nabestaanden (10%)
 • Nee, absoluut niet (48%)
5670 stemmen

Bijna 30.000 mensen registreerden zich nadat de wet was aangenomen, maar 83 procent gaf aan géén donor te willen zijn. Slechts 9,5 procent wil wel donor zijn en 7,5 procent zegt de beslissing aan nabestaanden over te laten. 

Wat doet u? Zegt u 'nee' tegen orgaandonatie, of wilt u juist wel dat uw organen na uw dood naar iemand gaan die op de wachtlijst staan? Of, dat kan ook nog, wilt u uw organen best afstaan, maar dan alleen aan andere donoren. 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Vader door autodief 100 meter meegesleurd als hij dronken zoon wil ophalen in Oisterwijk: 'We geloofden onze ogen niet’

  Vader door autodief 100 meter meege­sleurd als hij dronken zoon wil ophalen in Oisterwijk: 'We geloofden onze ogen niet’

  OISTERWIJK - Een 51-jarige man is zaterdagnacht in Oisterwijk in een auto met draaiende motor gesprongen en er vervolgens mee vandoor gegaan. De eigenaar van het voertuig zag het gebeuren en klampte zich aan het portier vast om de autodief tegen te houden. Hierdoor werd hij volgens de politie honderd meter meegesleurd. Annemiek Janssens (58) zag alles van dichtbij gebeuren. ,,We geloofden niet wat we zagen.”
 2. Timmermans op PvdA-congres in Den Bosch over Trump: ‘Hoe dom kun je zijn’
  video

  Timmermans op Pv­dA-con­gres in Den Bosch over Trump: ‘Hoe dom kun je zijn’

  DEN HAAG - PvdA-kopstuk Frans Timmermans heeft op het PvdA-congres in Den Bosch fel uitgehaald naar de Amerikaanse president Donald Trump. ,,Hoe dom kun je zijn’', vroeg de lijsttrekker van de sociaaldemocraten bij de komende Europese verkiezingen zich af, verwijzend naar het staatshoofd van de Verenigde Staten. Timmermans, ook vicevoorzitter van de Europese Commissie, was een van de sprekers op het congres.