Volledig scherm
© ANP

Criminaliteit in kaart gebracht. Hoe zit dat in jouw gemeente? (kaart)

ETTEN-LEUR – Zundert en Alphen-Chaam staan hoog in de lijst van gemeenten waar inwoners vaak last hebben van inbraak. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Op de kaart in dit artikel is op wijkniveau hoeveel en welke misdrijven in 2015 zijn gepleegd.

In de Limburgse gemeente Sittard-Geleen vinden naar verhouding de meeste woninginbraken in het land plaats. Vorig jaar werd er 1.100 keer ingebroken, ofwel twaalf inbraken per duizend inwoners. Gemiddeld in Nederland waren dat er vijf per duizend inwoners. Op Schiermonnikoog werd in 2015 niemand slachtoffer van een woninginbraak.

Maatregelen
Bij de gemeenten zijn de cijfers al langere tijd bekend. Sittard-Geleen heeft vorig jaar al maatregelen genomen om het aantal inbraken terug te dringen. „Uit recente cijfers blijkt dat het aantal inmiddels met 40 procent is gedaald”, aldus een woordvoerster. In diverse wijken zijn buurtpreventieteams opgezet, die regelmatig door de wijken lopen. Ook hebben veel wijken een whatsappgroep waarin bewoners elkaar informeren.

Tuinhuisjes
„Veel inbraken vonden in 2015 plaats in tuinhuisjes. Ook richting deze groep hebben we extra veel gedaan met informatie over preventie.” In de provincies Limburg en Noord-Brabant werd relatief vaak ingebroken. Maar ook in de Randstad zijn mensen vaak slachtoffer van inbraak. In de noordelijke provincies liggen de cijfers lager.

Grotere steden
Geweldsmisdrijven doen zich over het algemeen vaker voor in grotere steden dan daarbuiten. Vorig jaar vonden er gemiddeld 5,4 van dergelijke misdrijven per duizend inwoners plaats. In Amsterdam waren dat er tien per duizend en in Rotterdam, Eindhoven en Arnhem negen. Alhoewel er in het noorden van Nederland weinig woninginbraken plaatsvinden, ligt het aantal geweldsmisdrijven in deze regio naar verhouding juist hoog, concludeert het CBS.