Coronavirus gevonden in Tilburgs rioolwater door ontlasting van patiënten: ‘Vermijd contact afvalwater’
TILBURG - In rioolwater in Tilburg en Amsterdam en bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Kaatsheuvel is het coronavirus gevonden. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Sommige patiënten met COVID-19 hebben het virus in de ontlasting, wat via de toiletten in het riool terechtkomt.
Delen per e-mail
Het RIVM waarschuwt mensen die met afvalwater werken. ,,Mensen die met afvalwater werken, moeten het inslikken en het inademen van nevel van afvalwater vermijden. Dit betekent dat zij persoonlijke beschermingsmiddelen moeten dragen die bij de werkzaamheden passen.” Volgens het RIVM lopen zij geen risico als ze beschermende kleding dragen en zich houden aan de hygiënevoorschriften.
Onderzoek
Op 17 februari deed het RIVM een onderzoek in het afvalwater bij Schiphol. De eerste twee weken werd het coronavirus niet aangetroffen in deze monsters, maar in het afvalwater van 2, 9 en 16 maart werd het virus wel gevonden. Dit was vier dagen nadat de eerste persoon in Nederland positief getest was op het nieuwe coronavirus”, laat het RIVM weten.
Op 3, 10 en 17 maart is ook afvalwater in Tilburg getest. Op die dagen is genetisch materiaal van het virus gevonden. Ook dit was binnen de eerste week na de eerste positief geteste patiënten vanaf 27 februari.
Op 3 en 18 maart is afvalwater bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Kaatsheuvel getest. Deze installatie zuivert onder andere het afvalwater afkomstig van Loon op Zand, waar de eerste gerapporteerde COVID-19 patiënt in Nederland woonachtig is. In het monster genomen op 3 maart werd het coronavirus niet aangetroffen, maar in het monster genomen op 18 maart kon wel het genetische materiaal van het virus worden aangetoond.
Eerder toonde het RIVM met dezelfde techniek norovirus, antibioticaresistente bacteriën, poliovirus en mazelenvirus in afvalwater aan.
Kraanwater is gewoon veilig
Brabant Water maakt drinkwater van grondwater en dus niet van rioolwater. Het diepe grondwater is goed beschermd in de bodem tegen alle microbiologische verontreinigingen, inclusief virussen. Ook de strenge hygiënevoorschriften zorgen dat het drinkwater goed beschermd is tegen alle microbiologische verontreinigingen, zoals het coronavirus. ,,Het drinkwater is veilig.”
,,Er is geen relatie tussen het afvalwater afkomstig uit de rioolwaterzuivering en het Brabants drinkwater. Dit zijn twee gescheiden waterstromen”, laat Brabant Water weten.
Volgens de Unie van Waterschappen is er geen extra risico voor omwonenden in Kaatsheuvel. ,,In het water dat de rioolzuiveringsinstallatie verlaat is geen coronavirus aangetroffen. Natuurlijk moet je niet gaan zwemmen of je hond in het water laten spelen waar het water geloosd wordt, maar dat is nu niet anders dan voorheen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Rick verkleedt zich bij provincie als de Peel en komt in actie voor natuur: ‘Ik sta in brand’
DEN BOSCH - ,,Ik sta in brand.” Verkleed als het Brabantse natuurgebied de Peel, sprak Rick van de Pol deze noodkreet voor de camera bij het Provinciehuis in Den Bosch. Dat deed hij samen met andere leden van actiegroep Extinction Rebellion. -
Politie schiet man neer die met mes bureau in Den Bosch probeert binnen te dringen
DEN BOSCH - Bij het politiebureau aan de Vogelstraat in Den Bosch heeft maandagmiddag rond 15.00 uur een schietincident plaatsgevonden. Volgens de politie is in ieder geval een persoon gewond naar het ziekenhuis gebracht. -
Gaat het nu echt gebeuren? Zo vermaakten we ons de afgelopen jaren toen er (eindelijk) sneeuw viel
Het is ons al vaker beloofd de afgelopen tijd, maar het bleef tot dusver uit: sneeuw. Komend weekend moet het dan toch echt gaan gebeuren. Wakker worden in een witte wereld. In een tijd van veel thuis zijn voor velen een welkome afwisseling van het uitzicht en de dagelijkse activiteiten met de kinderen. -
PREMIUM
Brabantse snacks Bossche bol achterna: ‘Iemand die een Ginnekoek wil, mag niet zonder vertrekken’
BREDA - Wanneer kinderen bij Bakker Joppen in Breda van hun ouders iets lekkers mogen uitzoeken, kiezen ze na enkele tijd met hun neus tegen de vitrine te hebben gedrukt, vaak voor de Ginnekoek met roze fondant. -
Sneeuwresten zorgen voor gladde wegen
Als nasleep van de sneeuw die zaterdagmiddag viel, kan het zondagochtend nog steeds glad zijn op de weg. Het KNMI kondigde voor een groot deel van het land code geel af. In Brabant was het vooral in de vroege uurtjes opletten geblazen.
-
Boeren en supermarkten na ‘constructief overleg’: voor 1 april concrete oplossingen
DEN BOSCH - Boeren en supermarkten willen voor 1 april met ‘concrete oplossingen’ komen voor mogelijk eerlijke(re) prijzen voor boerenproducten. Dat is de uitkomst van een eerste ‘constructief gesprek’ tussen beide partijen, waarbij ook andere partners uit de voedselketen aanschoven. -
PREMIUM
Zo gaat de horeca er uitzien ná corona: acht voorspellingen
Wie denkt dat ná corona hotels, restaurants en cafés de draad ‘gewoon’ weer oppakken, komt bedrogen uit. Het virus gaat voor veranderingen in de horeca zorgen, voorspellen twee West-Brabantse kenners. -
PREMIUM
Nieuwsoverzicht | 750 kilo ‘spatzuivere’ cocaïne gevonden in lading - Inderdaad kernwapens op vliegbasis Volkel
Een grote cocaïnevondst in Roosendaal. Het ging om 750 kilo met een waarde van 30 miljoen euro. Verder viel er sneeuw in Brabant waar veel mensen van genoten. Dit en meer in het nieuwsoverzicht van zaterdag 16 januari.