Rina en Rien Smits.
Volledig scherm
PREMIUM
Rina en Rien Smits. © Eigen foto.

Coronaverdriet: ouder echtpaar uit Alverna overlijdt binnen 24 uur na elkaar, Rien wilde samen met zijn Rina gaan

ALVERNA - Binnen een etmaal stierven Rien en Rina Smits aan de gevolgen van het coronavirus. Het echtpaar was zeer gezien in het kleine Alverna, waar generaties jongens en (vooral) meisjes bij juf Rina in de klas zaten.

Ook in Alverna zitten veel mensen binnen, maar het nieuws van het overlijden van Rina (80) en Rien Smits (81) gaat deze vrijdag met de snelheid van het licht door het dorp. In de gemeenschap van amper 2500 zielen, strak tegen het grotere Wijchen aan geplakt, kennen de meeste mensen elkaar. En je moet er zeker je best doen om Rina Smits niet te kennen. Ze was 35 jaar lang onderwijzeres op de lokale Antoniusschool. Generaties meisjes, en later ook jongens, hadden haar als juf.

Vitaal als wat

Twee weken geleden was ze nog zo vitaal als wat. ,,Als ze hier door de winkel liep, had ze nog de uitstraling van een juffrouw, hoor”, zegt Ria Jansen, die achter de kassa van de buurtsuper geregeld wordt aangesproken op de trieste gebeurtenis. Haar kinderen kregen les van juffrouw Smits. Streng, maar betrokken was die, zegt Jansen. Ze sprak het stel op verjaardagen. Want Rien, dat was weer de broer van haar zwager.