Volledig scherm
Wim van de Donk. © Marc Bolsius

Commissaris van de Koning: 'De grens? Die zit verschrikkelijk in de weg'

ETTEN-LEUR - Brabant en Limburg missen een economische groei van ongeveer drie procent, enkel en alleen omdat de Nederlandse wetgeving niet aansluit op die in Duitsland en België. Er zijn zelfs investeerders die liever naar Azië vertrekken, omdat ze vinden dat grensoverschrijdende regelgeving in Europa inefficiënt is geregeld. Dat zei Commissaris van de Koning Wim van de Donk woensdag tijdens een bezoek van Provinciale Staten van Brabant en Limburg aan de Eerste Kamer in Den Haag.

Daar werd onder meer gepraat over 'grenseffecten'. Daar zijn er nogal wat van. "Die grens zit ons verschrikkelijk in de weg", zei Van de Donk

PvdA-Eerste Kamerlid Ruud Vreeman, oud-burgemeester van Tilburg, heeft zich altijd al verbaasd over het zo goed als afwezig zijn van economisch verkeer tussen Brabant en Vlaanderen. "Aan de ene kant van de grens worstelt een stad om overeind te blijven, aan de andere kant bevindt zich een economisch ijzersterk regio. Toch is er nauwelijks interactie. Blijkbaar zijn die grenzen veel dominanter dan we denken", constateerde Vreeman.

Het Brabantse PvdA-Statenlid Martijn de Kort weet wel hoe dat komt: "Er is bij werknemers veel angst. Het wordt hem niet makkelijk gemaakt om in het buitenland te werken. En als je je werk kwijt raakt, dan krijg je van het UWV te horen dat je in de Randstad aan de slag kan. Terwijl er vijf kilometer naar het zuiden óók werk is."

Van de Donk herkent dat beeld: "Het is toch vreemd dat we bedrijven op allerlei manieren helpen om zich te vestigen, maar dat een werknemer met twee studerende kinderen en een hypotheek te horen krijgt: zoek het maar uit!"

Maar ja, wat moet er dan gebeuren? SP -Kamerlid Hans-Martin Don stelde voor dat er een beroep wordt gedaan op het Benelux-parlement. Daarin spreken volksvertegenwoordigers uit Nederland, België en Luxemburg over acute problemen, zoals de vrachtwagenoverlast in Brabantse grensdorpen als Chaam en Baarle-Nassau.

De voormalige burgemeester van Oosterhout, en nu lid van de Eerste Kamer voor de VVD Helmi Huijbregts, temperde het enthousiasme: "Het Beneluxparlement? Ik zou er niet te hard op rekenen…"