Code oranje voor Brabant ingetrokken, fikse regenbuien zetten West-Brabantse straten blank

Code oranje voor hevige regenval is weer ingetrokken. Op verschillende plaatsen in de regio viel dinsdagavond dusdanig veel regen, dat straten onderliepen. In veel andere plaatsen merkten mensen daar niets van en bleef het gewoon droog.

22.00 uur: Code oranje is nu ook in de rest van Nederland ingetrokken. 

21.00 uur: Code oranje is in Brabant ingetrokken. In Brabant lijkt de schade  mee te vallen. Onder andere in Oss is wel sprake van wateroverlast. Ook elders in het land, bijvoorbeeld in het Gelderse Hedel, is veel schade. 

19.45 uur:  In de omgeving van West-Brabant vallen nog enkele stevige buien. Er komen melden van wateroverlast uit Ossendrecht, Putte en Zundert. 

18.55 uur:  Ook ondergelopen straten in Steenbergen en Oud Gastel. De brandweer sloot de Veerkensweg in Oud Gastel af. 

Volledig scherm
Wateroverlast in het Wilhelminapark in Zevenbergen © Hessel de Ree
Volledig scherm
De Veerkensweg in Oud Gastel werd afgesloten. © Jeroen Stuve/MaricMedia

18.20 uur:  Wateroverlast in Zevenbergen. De weg in het Wilhelminapark in Zevenbergen veranderde rond zes uur na een hoos-, onweer- en hagelbui in een rivier. Ook de Burgemeester Vranckenstraat stond blank. 

Volledig scherm
De weg in het Wilhelminapark veranderde in korte tijd in een rivier © Hessel de Ree
Volledig scherm
Een kletsnatte Burgemeester Vranckenstraat in Zevenbergen © Henk den Ridder

18.15: Het noodweer heeft in Rijen voor flink wat overlast gezorgd. De regenpijpen van basisschool De Vijf Eiken konden de grote hoeveelheid water niet aan. De brandweer werd opgeroepen om hulp te bieden. In de Kennedylaan liep een garage onder water. 

Volledig scherm
Het dak van basisschool De Vijf Eiken in Rijen kan de grote hoeveelheid hemelwater niet aan © Jeroen Stuve/MaricMedia
Volledig scherm
In de Kennedylaan in Rijen liep een garage onder water. © Jeroen Stuve/MaricMedia

18.00 uur, KNMI: Zware onweersbuien zijn dinsdag Nederland vanuit het oosten heel verspreid binnen gedreven. En er zijn nog meer buien onderweg. Het KNMI kan lastig voorspellen welke plaatsen last hebben of krijgen van het noodweer. In Limburg zijn de ergste buien al weer voorbij, terwijl delen van Zeeland, Utrecht en Zuid-Holland vanaf 16.30 uur kampen met buien en hagelstenen zo groot als kleine kiezels.

Overvolle treinen zijn zeker geen pretje met dit weer. De temperatuur in sommige coupés loopt op tot tropische hoogte. Maar er is hoop, je moet nog wel even wachten. "Vanaf volgende  zomer hebben vrijwel alle treinen een airco."

Geen avondvierdaagse in Breda en Zevenbergen

 16.50 uur: De avondvierdaagse in de Bredase wijken Ginneken en Haagse Beemden gaan vanwege het voorspelde noodweer niet door. Ook in Woensdrecht en Zevenbergen gaan de wandeltochten niet door

15.00 uur: De eerste bui trok rond 15.00 uur Brabant binnen vanuit België. De bui trekt nu richting West-Brabant verder. Later op de middag en avond komen er nog meer zware buien.

15.20 uur: De procedure Extreem Weer is van kracht, laat de brandweer weten.

14.00 uur: Hevige buien op komst, lees hier wat je kunt doen tegen wateroverlast.

Waarschuwing

De waarschuwing geldt vooral voor de provincies Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland, Zeeland, Brabant en Limburg. 

Weerplaza verwacht de zwaarste buien in de tweede helft van de middag en vanavond. De intensiteit van de buien zal sterk van plek tot plek verschillen, maar er wordt rekening gehouden met fors onweer en zeer plaatselijk tot tientallen millimeters neerslag, wat kan leiden tot wateroverlast. Ook zijn hagelstenen van 2 of 3 cm mogelijk.

Wees goed voorbereid

Rijkswaterstaat adviseert het verkeer goed voorbereid de weg op te gaan en van tevoren de verkeersinformatie en het weerbericht te checken. ,,Wie al op pad is, doet er goed aan de snelheid aan te passen aan de weersomstandigheden. Hou voldoende afstand tot je voorganger'', aldus een woordvoerster. Rijkswaterstaat verwacht vooral in het midden en zuiden van het land een zware avondspits.

Het tijdstip van de buien is niet alleen ongunstig voor de avondspits, maar ook voor de avondvierdaagse die op veel plekken wordt gelopen. 

Voor de rest van het land geldt code geel, want ook daar kunnen er flinke onweersbuien ontstaan.

Volledig scherm
© Thinkstock
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement