Volledig scherm
© DG

Code oranje in Noord-Brabant, 5-10 centimeter sneeuw verwacht in delen provincie

ETTEN-LEUR - Het KNMI verwacht dat in de nacht van donderdag op vrijdag 5 tot 10 centimeter sneeuw kan vallen in Noord-Brabant. Het instituut heeft daarom code oranje afgekondigd voor de provincie. Code oranje duurt van 0.00 tot 4.00 uur.

Het KNMI voorspelt dat het gedurende de nacht op veel plaatsen in het land enkele uren zal sneeuwen. Er kan een sneeuwdek ontstaan van enkele centimeters. In delen van Noord-Brabant en Gelderland kan in de nacht van donderdag op vrijdag 5 tot 10 centimeter sneeuw vallen. De sneeuw kan zorgen voor gladheid en ook de ochtendspits kan daar vrijdag last van hebben.

Eerder op de avond kondigde het KNMI al code geel af voor het hele land, met de vele ongelukken door gladheid van afgelopen zaterdag nog vers in het geheugen.

Treinen
De Nederlandse Spoorwegen en ProRail zetten vrijdag extra personeel in en nemen een aantal maatregelen om zich tegen het aangekondigde winterweer te verweren. De NS raadt reizigers aan om voor vertrek 'naar buiten te kijken' en de berichten van de NS over de dienstregeling te checken.

ProRail heeft vrijdag extra sneeuw- en storingsploegen en hulplocomotieven paraat staan. Ook worden treinen behandeld door anti-icing installaties. De onderkant van de treinstellen worden met glycol ingespoten zodat sneeuw en ijs minder kans krijgen te hechten aan treinen. Zo wordt voorkomen dat wissels blokkeren of treinen beschadigd raken. Tussen Den Bosch en Sittard rijden tot halverwege vrijdagmiddag twee in plaats van vier intercity's per uur. Zo moet er meer ruimte ontstaan om eventuele problemen op het spoor snel op te lossen. Sprinters rijden hier volgens de dienstregeling.

Volledig scherm
In Bergen op Zoom valt een pak sneeuw. Donderdagavond rond 23.00 uur ligt er al circa 3 cm. © Hanneke Mathijssen
Volledig scherm
Sneeuwval in Breda rond 23.30 uur op donderdag. © Perry Roovers/MaRicMedia