Volledig scherm
Ankie de Hoon (CDA) tijdens een Statendebat over de landbouw. © ANP

CDA maakt uitstel van landbouwplannen in Brabant nu toch tot breekpunt

EINDHOVEN – CDA Brabant gaat alsnog niet akkoord met het handhaven van de deadline van 1 april 2020, de datum dat boeren vergunningen moeten indienen om te voldoen aan de verscherpte staleisen. De fractie van de christendemocraten stelt in een bericht op de website dat de deadline van tafel moet. ,,Instandhouding van de datum van 1 april 2020 kunnen en zullen we niet dragen”, aldus CDA.

Daarmee maakt de fractie uitstel van de deadline nadrukkelijk tot breekpunt. Ook twee weken geleden leek CDA dat te doen, via het inmiddels veelbesproken persbericht, maar vijf eisen werden gesteld die een verstrekkende aanpassing van het Brabantse landbouwbeleid in zou houden. In het debat in Provinciale Staten van vorige week vrijdag moest de fractie echter bakzeil halen. Er kwam uitstel voor boeren die kiezen voor innovatieve stalsystemen die nu nog niet beschikbaar zijn, maar de deadline voor andere boeren bleef overeind. 

Nu, een week na dat debat, trekt CDA echter (weer) ‘een duidelijke streep’. Daarmee lijkt slechts één conclusie mogelijk; als de coalitie vasthoudt aan de deadline, dan trekt de CDA-fractie haar conclusies en stapt uit de samenwerking met VVD, D66, GroenLinks en PvdA.

Die stelligheid verbaast, omdat fractievoorzitter Ankie de Hoon juist donderdagavond in een interview met deze krant uitgebreid sprak over de deadline. Toen zei ze nog: ,,Ik zou het een streep in het zand willen noemen (…). Ik verwacht dat uitstel op 13 december (als opnieuw wordt gedebatteerd over het stikstofbeleid, red.) de enige oplossing blijkt te zijn. En ik denk ook dat we daar binnen de coalitie uitkomen.”