Pieter Heerma voorzitter van de CDA-fractie in de Tweede Kamer. ARCHIEFFOTO ANP BART MAAT
Volledig scherm
Pieter Heerma voorzitter van de CDA-fractie in de Tweede Kamer. ARCHIEFFOTO ANP BART MAAT © ANP

CDA-leider relativeert discussie over samenwerken met FvD in Brabant: ‘Soms is het ook de hype van het moment’

DEN HAAG - Samenwerking tussen het CDA en Forum voor Democratie in Brabant wordt door Pieter Heerma, de fractieleider in de Tweede Kamer, niet geblokkeerd. In tv-programma WNL op Zondag zei Heerma dat de discussie die nu gaande is, waarschijnlijk snel luwt als er eenmaal een college is.

Het CDA spreekt in Brabant met VVD en Forum voor Democratie over de vorming van een nieuw provinciebestuur. Dat leidt binnen het CDA tot protest. Een deel van de partijleden heeft grote problemen met Forum voor Democratie, vooral door uitspraken van landelijk leider,Thierry Baudet. De critici binnen het CDA vrezen dat samenwerking met FvD net zo slecht zal bevallen als de landelijke samenwerking met de PVV van Geert Wilders, in 2010.

Groot bestuurlijk probleem

Maar Pieter Heerma, de leider van de Tweede Kamerfractie, ziet tegelijkertijd dat een ‘grote meerderheid’ in zijn partij ‘wel ziet en erkent dat er een groot bestuurlijk probleem in Brabant ligt’. ,,Daar moet bestuurd worden, daar liggen grote vraagstukken. Met de natuur, met de landbouw. Dat CDA Brabant zoekt naar een manier om haar programma zo goed mogelijk uit te voeren, dat is wel democratie", aldus Heerma in het tv-programma.

Quote

Ik durf wel te voorspel­len dat wat er in Brabant ook uit komt, dat de discussie over een aantal weken niet meer is, zoals die nu is

Pieter Heerma, CDA

Heerma meent dat de discussie bovendien snel zal luwen. Ook in Limburg wordt samengewerkt met Forum (en de PVV) en ook daar is de discussie snel verdwenen, ziet hij. ,,Soms is het ook de hype van het moment.” En: ,,Ik durf wel te voorspellen dat wat er in Brabant ook uitkomt, dat de discussie over een aantal weken niet meer is zoals die nu is.”