CDA’er Jaco Geurts op het CDA-congres in Utrecht. Rechts achter hem CDA-Statenlid Tanja van de Ven
Volledig scherm
CDA’er Jaco Geurts op het CDA-congres in Utrecht. Rechts achter hem CDA-Statenlid Tanja van de Ven © ANP

CDA: gelijke regels voor boeren in alle provincies

UTRECHT - De Brabantse CDA-fractie heeft op het landelijke partijcongres zaterdag applaus geoogst voor de principiële opstelling in het stikstofdebat waardoor in Den Bosch een politieke crisis is ontstaan. De CDA-leden steunden bovendien een resolutie van de afdelingen in de Peel om de regels en deadlines voor alle boeren in het land gelijk te trekken. 

Het voorstel uit de Peel zinspeelt overduidelijk op het huidige en strenge Brabantse beleid en dat geeft de Deurnese CDA-fractievoorzitter Leo Cuijpers als indiener ook toe. De CDA-leden zijn het met hem en zijn bondgenoten eens dat er eerst duidelijkheid moet zijn over nieuwe stalsystemen voordat provincies deadlines kunnen opleggen. 

Via de Tweede Kamer wil de partij zo proberen wat in Noord-Brabant nog niet lukt: de deadline van 1 april van tafel krijgen. Voor die dag moeten Brabantse veehouders met oude stallen een vergunning aanvragen om aan de nieuwe, strengere eisen van de provincie te voldoen. 

Drama

Zonder de meeste CDA-hoofdrolspelers van het politieke drama in het provinciehuis in de nacht vrijdag op zaterdag kwamen de partijleden zaterdag bijeen op een partijcongres in Utrecht. 

Alleen CDA-Statenlid Tanja van de Ven en melkveehouder uit Beek en Donk had de wekker gezet omdat zij op het hoofdpodium werd verwacht. 

Applaus

Van de Ven oogstte voor een volle zaal met partijgenoten applaus voor de keuze van haar fractie om zich tegen coalitieafspraken te keren en meer tijd te eisen voor boeren om te voldoen aan strengere Brabantse regels. 

De politieke crisis en het vertrek van de twee Brabantse CDA-gedeputeerden was zaterdag niet hét gespreksonderwerp onder de CDA’ers. Maar de stikstofcrisis was dat zeker wel. 

Geld

De partij worstelt duidelijk met de gevolgen voor de boeren. Het CDA wil de achterban niet teleurstellen maar beseft dat ook de boeren getroffen zullen worden door nieuwe maatregelen. 

Voor CDA-landbouwwoordvoerder in de Tweede Kamer Jaco Geurts was zaterdag een hoofdrol weggelegd op het congres. Hij toonde respect voor de rechte rug van de Brabantse CDA-fractie in het conflict met de coalitiepartners. 

En hoewel hij zijn eigen lot heeft verbonden aan elke gedwongen krimp van de veestapel gelooft Geurts niet dat de crisis in Brabant ook Den Haag zal bereiken. ,,Ik denk dat we er met praten uitkomen’’, zei hij over de onderhandelingen die binnen de regeringscoalitie plaatsvinden over een oplossing voor de stikstofcrisis. Uitgangspunt voor hem is dat veehouders niet opnieuw worden opgezadeld met extra kosten. ,,Maatregelen mogen boeren geen geld kosten.’’

Resolutie

Geurts vertelde dat hij in de coalitie ook al ijvert voor uniforme regels voor boeren in het hele land waardoor voor Brabantse veehouders mogelijk een ontsnapping ontstaat. Met coalitiegenoot VVD is daarvoor reeds een motie ingediend. 

CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma liet zich niet verleiden tot uitspraken over de politieke situatie in Brabant. Hij benadrukte vooral het belang van een snelle oplossing voor de stikstofproblemen. ,,Het is een lastige situatie in allerlei provincies. Juist daarom is het belangrijk dat er snel duidelijkheid is zodat er rust ontstaat in de provincies. Het is vanzelfsprekend dat we een landelijke lijn willen. Felle discussie mag. Het gaat om de toekomst van onze boeren.’’