Volledig scherm
Koeien op stal. © ANP

CDA Brabant over stallen-APK: 'Gaan we niet te ver?'

DEN BOSCH - Zijn de boeren in Brabant nog niet genoeg aangepakt? De fractie van het CDA in Provinciale Staten vraagt zich af of het voorstel om een APK-keuring voor stallen in te voeren zijn doel niet voorbij schiet. 

Want, zo vraagt Staten-lid Ton Braspenning zich af, wat betekent dit voor het verdienmodel van de Brabantse landbouwers?

In een brief aan Gedeputeerde Staten vraagt Braspenning, die zelf een veehouderij heeft in Strijbeek, of er eigenlijk wel overleg is geweest met de agrarische sector. Verder wijst hij er op een jaar geleden ook al een reeks van milieumaatregelen is uitgestort over met name de veehouderij. 

Quote

Gaat wat toen is besproken en besloten u nog niet ver genoeg?

Ton Braspenning

,,Gaat wat toen is besproken en besloten u nog niet ver genoeg?’’ wil Braspenning weten. De CDA-politicus is dan ook hard op zoek naar het antwoord op de vragen: ‘wat voor investeringen betekent dit voor de landbouw en hoe vertaalt dit zich in een beter verdienmodel voor agrarische ondernemers?’

De APK voor stallen is een van de tien maatregelen die provinciebestuurder Anne-Marie Spierings wil nemen om de landbouw milieuvriendelijker te maken. Vorige week stuurde ze een ‘memo’ met het voorstel naar Provinciale Staten.

Eerder liet landbouworganisatie ZLTO al weten dat het APK-plan slecht valt in de sector. Een woordvoerster constateerde dat Brabant ‘geen enkele rekening heeft gehouden met de vraag of zo'n apk haalbaar en betaalbaar is’.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement