Volledig scherm
Carnavalswagen uit Steenbergen te koop. © Marktplaats

Carnavalswagens massaal in de verkoop: 'De bouwclubs hebben het steeds moeilijker'

BREDA - Carnavalsverenigingen bieden massaal hun wagens aan op het internet. Reden: geen plek. Maar wat ook meespeelt: bouwclubs hebben steeds minder jongeren die willen helpen. Dus moeten ze zich behelpen met de tweedehandsspullen van hun collega's.

Te koop: zittende boer met paard op zijn rug en het bovenlijf van een vrouw met een nest op haar hoofd. Onderdelen zijn direct beschikbaar. De Kleipintjes uit Fijnaart willen van hun wagen af. En snel. Carnaval is nog niet voorbij, of de clubs proberen zo snel mogelijk van hun wagens af te komen. De Kleipintjes zijn niet de enige. Op Marktplaats staan letterlijk honderden feestwagens in de aanbieding.

Het aanbod loopt behoorlijk uiteen. Van kale onderstellen tot complete prinsenwagens. De bouwers proberen hun product zo goed mogelijk te promoten. Zo heeft een wagen uit Dinteloord als onderwerp de Suikerunie. ,,Maar daar is eenvoudig een ander thema van te maken’’, melden de makers.

De zaag er in

Een van de redenen waarom de wagens massaal in de aanbieding gaan is plaatsgebrek. Zo wordt in Breda een wagen met het thema boerderij aangeboden voor ‘een spotprijsje’. De verkopers hebben haast. Een dag na carnaval moet het ding weg zijn: ‘anders gaat de zaag er in’.

Wat ook meespeelt is het afnemend enthousiasme onder jongeren om mee te helpen bij de bouw van carnavalswagens, zegt een woordvoerder van Marktplaats. Keiharde gegevens om dat te bevestigen heeft hij niet, ‘maar het beeld past in een trend van de afgelopen jaren’: ,,De bouwclubs hebben het steeds moeilijker.’’

Wel de lusten, niet de lasten

Daarbij baseert Marktplaats zich op onderzoek van Omroep Brabant. Die heeft kort geleden gemeld dat Brabantse jongeren graag carnaval vieren, maar dat ze minder en minder meewerken aan de bouw van carnavalswagens. ,,Wel de lusten, niet de lasten’’, was kort samengevat het nieuws.

Alleen in West-Brabant alleen al worden er tientallen wagens, trekkers, onderstellen en losse onderdelen aangeboden. Over heel Nederland staan er meer dan vierhonderd te koop.

Bij Marktplaats wordt verwacht dat de markt voor deze specifieke handel over een paar weken weer helemaal instort. Om in de loop van het najaar weer aan te trekken. 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Veel eekhoorns en eikels maar weinig libellen en Siberische vogels: dit kunnen we van de herfst verwachten na de droge zomer

    Veel eekhoorns en eikels maar weinig libellen en Siberische vogels: dit kunnen we van de herfst verwachten na de droge zomer

    Veel eekhoorns, bijzondere trekvogels en reeën. Maar ook nog steeds brandgevaar, muggen en mogelijk uitstervende libellen. De droogte van de afgelopen maanden en de hoge temperaturen nu hebben zo zijn weerslag op de herfst. ,,Maar de natuur reageert op haar eigen manier en dan komt het meestal wel weer goed", legt boswachter van Staatsbosbeheer De Kempen, Jos Kerssemakers, uit.