Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Theo Peeters

Carnavalsfederatie onthutst door schrappen naam carnaval: ‘Helemaal van de pot gerukt’

,,Helemaal van de pot gerukt”, voorzitter Rob van de Laar van de Brabantse Carnavals Federatie heeft geen goed woord over voor het besluit van een school in Zevenaar die het carnavalsfeest voortaan het verkleedfeest wil noemen. 

De Zevenaarse basisschool IKC Carrousel maakte vandaag bekend dat het feest op school van naam verandert. ,,Onze samenleving is op christelijke waarden gebaseerd, ongeacht of je daarin gelooft of niet”, zegt directeur Petra van den Brink. ,,Maar wij zijn een openbare school. Dus we doen mee met de traditie, maar geven het wel een andere naam.”

Verkleedfeest

De naam is veranderd naar ‘verkleedfeest’ op initiatief van de oudervereniging van de school, bevestigt Judith van der Schaaf van de oudervereniging. ,,De Carrousel is een openbare basisschool waar we geen bepaald geloof willen aanhangen. Carnaval is een feest dat wordt gevierd vanuit een katholieke traditie, vandaar de naamsverandering”, zegt zij. 

Van de Laar, voorzitter van de Brabantse Carnavals Federatie en groot deskundige van carnaval vindt het besluit grote onzin. ,,Het wordt nu wel een beetje al te dol in Nederland.” Volgens Van de Laar kent carnaval namelijk niet alleen een katholieke achtergrond. ,,Er zitten ook heidense en zelfs Romeinse invloeden in. Natuurlijk wordt het aan de vooravond van de vastenperiode gevierd maar wie legt er nu in godsnaam nog de link met de katholieke kerk?”

 1. Rabobende verdachten eisen andere rechters

  Rabobende verdachten eisen andere rechters

  ROERMOND (ANP) - Meerdere verdachten van de zogenoemde Rabobende hebben maandag de rechtbank in Roermond gewraakt. Zij willen dat andere rechters de zaak behandelen. De wraking volgde op urenlange conflicten en gekissebis tussen advocaten van de in totaal zes verdachten in deze strafzaak en de rechtbank. Een van de advocaten, Erik Thomas, legde uit protest tegen de gang van zaken de verdediging van zijn cliënt neer. De rechtbank heeft de zaak voor onbepaalde tijd aangehouden.
 2. Van Osse pil tot Nulandse toekan: museum brengt popcultuur in beeld met 100 voorwerpen
  PREMIUM

  Van Osse pil tot Nulandse toekan: museum brengt popcultuur in beeld met 100 voorwerpen

  DEN BOSCH - Brabant blaast een aardig deuntje mee in de tentoonstelling over Nederlandse popcultuur die komende zomer te zien is in Het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Van de 100 voorwerpen die samen de expositie vormen, hebben er zeker 10 wortels in deze provincie. Dat gaat van de Osse anticonceptiepil van medicijnenfabrikant Organon tot de toekan van horecafamilie Van der Valk, die in Nuland haar eerste motel bouwde.