Volledig scherm
De A58.

BZW doet beroep op Tweede Kamer voor A58

TILBURG - De lobby-organisatie Brabantse en Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW) doet een dringend beroep op de Tweede Kamer om de snelweg A58 toch snel te verbreden.

Peter Swinkels, voorzitter van de in Tilburg gevestigde werkgeversclub, heeft een brief aan minister-president Rutte en de Tweede Kamer geschreven om te wijzen op het grote belang van de snelle verbreding van de snelweg. BZW-voorzitter Peter Swinkels roept de Tweede Kamer op om het besluit tot vertraging van de aanpak van de A58 -de snelweg tussen Breda, Tilburg en Eindhoven - terug te draaien. Hij wil de eerder gemaakte afspraken en planning rond de verbreding van de weg te handhaven. Met steun van verkeersminister Schultz zou de verbreding van de A58 aanvankelijk vervroegd gerealiseerd kunnen via een publiekprivate samenwerking, waarbij rijk, provincie én ondernemers voor de kosten op zouden draaien.

In de laatste bezuinigingsronde is zij daar echter op teruggekomen en staat het plan op losse schroeven, aldus de BZW. Per brief aan Rutte reageert Swinkels op de aangekondigde bezuinigingen door Minister Schultz en staatssecretaris Van Mansveld. "De inhoud van hun voorstellen aan de voorzitter van de Tweede Kamer heeft ons onaangenaam verrast", aldus Swinkels die dit initiatief mede nam namens de Stichting A58. Swinkels doelt dan met name op het besluit tot vertraging van het A58-project, ook wel InnovA58 geheten. Swinkels: "Dit project is een schoolvoorbeeld van publiekprivate samenwerking. Door slim innoveren zien wij als bedrijfsleven kans om geld vrij te maken om de rentelasten van voorfinanciering te bekostigen."

Daardoor zou de verbreding van de weg al in 2017/2018 uitgevoerd kunnen worden. Dat is drie tot vier jaar eerder dan aanvankelijk gepland was. De recente bezuinigingsslag leidt nu tot uitstel van de gemaakte afspraken en zet de planning op losse schroeven. Swinkels in zijn brief aan ministerpresident en Tweede Kamer: "Wij menen met een uniek plan bezig te zijn om onze binnenlandse mobiliteit op gang te houden en onze technologie te kunnen etaleren. Het project past uitstekend in het beleid van dit kabinet om innovatie en ondernemerschap via vernieuwende samenwerkingsverbanden een krachtige impuls te geven."

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement