Volledig scherm
De festivalbus van Lijn 99 zou dit jaar op festivals staan, maar brandde voor de ogen van de bandleden af. © Lijn 99

Bus van Schaijkse band Lijn 99 brandt in schuur af voor ogen bandleden: 'Onze droom ging in rook op'

SCHAIJK - ,,We zagen onze droom letterlijk in rook opgaan", zegt Sander Ottens (30) van de Brabantse Rock 'n Roll-band Lijn 99. Hij zag zijn bandbus voor zijn ogen afbranden in Schaijk tijdens de grote schuurbrand zaterdagavond. ,,Erg zwaar dit, de bus was nét af en is onvervangbaar."

Volledig scherm
De schuur waarin de bus van Lijn 99 stond en volledig afbrandde. © Paul Driessen

Toen Ottens hoorde dat de schuur in brand stond waar zijn bandbus stond geparkeerd, snelden de bandleden naar de rookwolk die in de verte nog te zien was. Twee jaar bouwden ze in de schuur aan de bus, hij was nét in februari klaar voor gebruik als festivalbus. Eenmaal aangekomen bij de brandende schuur, zagen ze alleen nog een door vuur verbogen onderstel staan. Met z'n drieën keken ze emotioneel toe naar hun smeulende project. 

Onvervangbaar

Volledig scherm
De band Lijn 99 treedt op in hun zelf omgebouwde festivalbus. © Lijn 99

Deze zomer zouden ze met hun onvervangbare bus op festivals staan, maar dat gaat nu niet meer door. De bus was helemaal omgebouwd tot een uniek rijdend podium met ingebouwde speakers, mengpanelen en rookmachines: 'Een volwaardig rijdende dansvloer, waarin band en publiek konden staan. Van buiten een geel rokje' van binnen een bruin café.'

Festivals afbellen

Sander bouwde samen met bandleden Niels van den Bogaert (32) en broer Frank van den Bogaert (34) aan het unieke concept. In februari was hij eindelijk klaar en konden ze ermee gaan touren. Na een paar optredens te hebben gehad, kregen ze veel telefoontjes van festivals om ook daar te komen spelen. Nu moeten ze op hun beurt de festivals vertellen dat het niet meer doorgaat. ,,Die telefoontjes gaan heel zwaar worden", zegt Ottens emotioneel. 

Ze gaan uiteraard door als band, al wordt een vervangbare bus zoeken een lastige opgave. ,,De bus was perfect", zegt Ottens. ,,De afmetingen klopten, hij was gekeurd en érg geliefd." 

Hoe de brand kon ontstaan is nog niet bekend. Andere huurders hadden oldtimers en oude legervoertuigen in de schuur staan. Ook die zijn volledig uitgebrand. 

Volledig scherm
De festivalbus van Lijn 99 zou dit jaar op festivals staan, maar brandde voor de ogen van de bandleden af. © Lijn 99
 1. Pinguïns bij kanaal in Helmond? Zwarte weduwe in Eindhoven? ‘Stadsmensen herkennen dieren niet meer’

  Pinguïns bij kanaal in Helmond? Zwarte weduwe in Eindhoven? ‘Stadsmen­sen herkennen dieren niet meer’

  EINDHOVEN - Zouden er echt pinguïns zitten bij het kanaal in Helmond, zoals iemand laatst doorgaf? Op de meldkamer van de Dierenambulance in Zuidoost-Brabant weten ze inmiddels wel beter. Ze krijgen hier meldingen van de gekste dieren in nood. ,,Het lijkt of vooral mensen uit de stad dieren niet meer herkennen‘’, zegt Pascale Attema van de meldkamer in Eindhoven. Samen met haar collega's zette ze de meest opvallende meldingen op een rij.
 2. Brabantse Dj Sophie Francis (20) gaat de wereld over: ‘Heb een geweldig leven, maar soms ook echt zwaar’
  PREMIUM

  Brabantse Dj Sophie Francis (20) gaat de wereld over: ‘Heb een geweldig leven, maar soms ook echt zwaar’

  SINT-OEDENRODE - Ze leeft het leven van haar dromen. Als internationaal succesvol dj Sophie Francis - of ‘gewoon Sophie uit Rooi’ (Sint-Oedenrode) voor vrienden. Op haar 15de werd ze al ontdekt, nu is ze 20 en honderden optredens over de hele wereld verder. Op sociale media laat ze niet alleen de vrijheid, blijheid zien, maar is ze ook eerlijk. ,,Ik heb een geweldig leven, maar het is ook echt zwaar soms.”