Volledig scherm
Duncan Laurence © ANP Kippa

Burgemeester Mikkers doet aangifte tegen lekken naar Brabants Dagblad uit besloten vergadering songfestival

DEN BOSCH - Burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch heeft aangifte gedaan tegen het lekken van geheime informatie uit de besloten gemeenteraadsvergadering over het Eurovisie Songfestival 2020. Het Brabants Dagblad meldde donderdag dat de fracties van PVV en GroenLinks tegen het geheime voorstel hadden gestemd om geld beschikbaar te stellen voor het festival. 

Uiteindelijk beslist het Openbaar Ministerie over eventuele vervolging. 

,,Het feit dat informatie uit de geheime raadsvergadering in de openbaarheid is gebracht is een zeer kwalijke en betreurenswaardige zaak’’, stelt Mikkers.  De burgemeester  meldde direct na de besloten vergadering in  de nacht van dinsdag op woensdag overigens zelf dat ’een grote meerderheid vóór het voorstel stemde’ om Den Bosch officieel aan te melden als gaststad van het festival. 

Tijdens de vergadering was geheimhouding opgelegd. Mikkers stuurde donderdagmiddag een mail aan de raadsleden die bij de besloten vergadering aanwezig waren met de mededeling dat ‘spijtoptanten 24 uur de tijd hadden om zich te melden’.  Bij de bewuste vergadering waren drie raadsleden afwezig en stapte de SP-fractie aan het begin op omdat die uit principe niet meedoet aan besloten vergaderingen. 

Volledig scherm
Burgemeester Jack Mikkers © copyright Marc Bolsius

,,Zijn oproep was gedaan om een aangifte te voorkomen", zo meldt de gemeente Den Bosch nu. ,,Vandaag is gebleken dat ook de mail en tijdstip van verzending bekend is bij de media. Voor burgemeester Mikkers is deze gang van zaken onacceptabel en hij heeft daarom vrijdagmiddag direct aangifte gedaan.”

Niet alleen op de vergadering ligt geheimhouding, maar ook op het behandelde voorstel van B en W over het evenement. Tot woensdag 10 juli 12.00 uur, want dan moeten de steden die het songfestival willen organiseren het bidbook ingeleverd hebben. 

  1. Pinguïns bij kanaal in Helmond? Zwarte weduwe in Eindhoven? ‘Stadsmensen herkennen dieren niet meer’

    Pinguïns bij kanaal in Helmond? Zwarte weduwe in Eindhoven? ‘Stadsmen­sen herkennen dieren niet meer’

    EINDHOVEN - Zouden er echt pinguïns zitten bij het kanaal in Helmond, zoals iemand laatst doorgaf? Op de meldkamer van de Dierenambulance in Zuidoost-Brabant weten ze inmiddels wel beter. Ze krijgen hier meldingen van de gekste dieren in nood. ,,Het lijkt of vooral mensen uit de stad dieren niet meer herkennen‘’, zegt Pascale Attema van de meldkamer in Eindhoven. Samen met haar collega's zette ze de meest opvallende meldingen op een rij.