'Bronwater uit de kraan' ook nog zacht
Brabanders zijn bofkonten. Ze tappen dagelijks puur bronwater uit de kraan en baden er letterlijk in. Guïljo van Nuland, algemeen directeur van Brabant Water, kan het niet genoeg benadrukken.
Er is geen aantoonbaar verschil tussen het alledaagse leidingwater en de dure flessen Spa Blauw, Chaudfontaine of welk ander prikloos bronwater dan ook. "Dat is geen grootspraak. Uit alle onderzoeken blijkt dit. En bij blinde paneltests komt ons water nog vaak als lekkerste uit de bus ook."
Niet verwonderlijk, vindt Van Nuland. "Wij doen in feite niets anders dan die bronwaterbedrijven. Ook wij pompen water op dat honderden jaren geleden bijvoorbeeld in de Ardennen in de vorm van regen is gevallen. Dit water stroomt via diepe aardlagen langzaam richting Noordzee. Het enige verschil is dat zij het water in flessen stoppen en het uiteindelijk duizend keer duurder maken dan ons water. Letterlijk."
Je zou zeggen dat er voor Brabant Water met deze wetenschap weinig te verbeteren valt aan het elementaire product. Maar er is toch nog één punt dat in grote delen van de provincie als probleem wordt ervaren. Honderdduizenden mensen krijgen namelijk water uit de kraan dat in de categorie 'hard' valt. Het gaat in dit geval om de hoeveelheid kalk en magnesium in het water. Mineralen passend in de menselijke voedingsbehoefte. Gezondheidstechnisch is er geen enkele reden om deze stoffen uit het water te halen.
Sterker nog, mensen die alleen gedestilleerd water drinken krijgen op den duur problemen met hun gestel. Maar om in de kalkbehoefte te voorzien is zacht water ook goed. En hard water heeft een aantal nadelen. Zo laat het water kalksporen na op het sanitair, maar ook op verwarmingselementen en andere onderdelen van wasmachines, vaatwassers en waterkokers. Deze kalkafzetting leidt tot hoger stroomgebruik, slijtage van de apparatuur en het gebruik van meer wasmiddelen om de effecten tegen te gaan.
Reden voor veel particulieren en bedrijven om structurele maatregelen te treffen. Die maatregelen variëren van magnetiserende elementen die op de waterleiding worden geplaatst tot complete onthardingsinstallaties met filters en zouten. Volgens de directeur van Brabant Water kan al deze apparatuur op termijn naar de schroothoop. "Mensen zijn vrij om te doen wat ze willen, maar als ze op het punt staan om iets dergelijks aan te schaffen, raad ik ze aan om eerst even contact op te nemen met ons. Grote kans dat het water in hun omgeving over een tijdje sowieso een stuk zachter wordt", zo stelt Guïljo van Nuland.
Brabant Water is al een paar jaar bezig met ontharding aan de bron. In Nuland, Seppe, Wouw en Schijf is op beperkte schaal begonnen met het verlagen van het kalk- en magnesiumgehalter. Eind vorig jaar is een begin gemaakt met een grootschalige operatie: het Deltaplan Centrale Ontharding.
"Veghel en omgeving hebben de primeur", zo stelt Van Nuland. "Half mei hebben 120.000 mensen in deze regio zacht in plaats van hard water." Het woord Deltaplan klinkt hoogdravend, maar gezien de omvang van het project en de benodigde investeringen is de term wel enigszins gerechtvaardigd. Water ontharden met duizenden kuubs per uur doe je namelijk niet met een simpel filtertje. In Veghel is een enorme installatie gebouwd en daaromheen een gebouw; kosten 15,7 miljoen.
Van Nuland: "Voor heel Brabant is een bedrag van ruim 70 miljoen begroot. En daarnaast nog 35 miljoen aan andere verbeteringen."
De onthardingsinstallatie bestaat uit drie 'pelletreactoren', enorme stalen buizen waarin het water langs zandkorrels wordt gedreven. Door oververzadiging met kalkmelk hechten kalk en magnesium zich aan de zandkorrels.
Deze korrels vormen pellets (knikkers), vandaar de naam van de installatie. Via allerlei regelkasten kunnen technici precies bepalen hoeveel kalk er in het water achterblijft. Het doel is 7,8 graden Duitse hardheid. Nu is dat in Veghel en omgeving nog 13,2.
Het beste nieuws is misschien nog wel dat de consument voor dit alles niet meer geld kwijt is. Volgens Van Nuland gaat een gemiddeld huishouden er jaarlijks tien tot twintig euro op vooruit, door het opheffen van de genoemde nadelen van hard water.
Van Nuland: "Dan praat ik alleen nog over besparingen in stroom- en wasmiddelgebruik en over apparatuur die langer meegaat. Niet eens over de voordelen voor het milieu en het comfort."
Deltaplan Centrale Ontharding Brabant Water
Brabant Water levert kraanwater aan praktisch alle huishoudens en bedrijven in Noord-Brabant. Daartoe heeft het bedrijf 32 drinkwaterproductiebedrijven verspreid over de provincie.
Het water wordt gezuiverd van methaan, zwavelwaterstof, ijzer, mangaan en ammonium, en verrijkt met zuurstof.
Ontkalken werd tot op heden niet op grote schaal gedaan. Vanaf nu komt daar verandering in. Het bedrijf investeert ruim 70 miljoen in onthardingsinstallaties.
Zacht water heeft een flink aantal voordelen ten opzichte van hard water. Witgoed gaat langer mee en gebruikt minder stroom. Sanitair hoeft minder gepoetst te worden en er is minder wasmiddel nodig.
Kalkarm water heeft ook een lager uitlogend effect op leidingen. Hierdoor komt er minder koper en lood in het rioolslib terecht.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
PREMIUM
Welcome Ukraine: honderden Oekraïners vieren feest in hart van Den Bosch
DEN BOSCH - Tientallen keren galmt het saluut over de Parade in Den Bosch: Slava Ukraini! ’Glorie aan Oekraïne: Het hart van Den Bosch is deze donderdagmiddag volgestroomd met vele honderden Oekraïense vluchtelingen. Aan de voet van de Sint-Jan zijn ze bijeen voor een eigen feestje, in de hoop dat ze even de ellende van de oorlog van zich af kunnen schudden. -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
Jongetje (3) sluit zichzelf, zijn zusje én de hond op in auto
WAALRE - Een 3-jarig jongetje heeft maandagmiddag zichzelf, zijn zusje en de hond per ongeluk opgesloten in een auto in Waalre. Het jongetje had de auto van binnenuit op slot gedaan terwijl zijn moeder buiten stond, zonder sleutel. Dat meldt een wijkagente uit Valkenswaard op Instagram.
-
PREMIUM
Weer meer coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen
BOXMEER - Het aantal Brabanders dat met (vermoedens van) corona in het ziekenhuis ligt, stijgt weer een beetje. In totaal liggen 106 covidpatiënten in de Brabantse ziekenhuizen, een kleine week geleden waren dat er nog 78. -
PREMIUMDwarskijker1
Er is natuurlijk maar één goede verklaring voor het feit dat Brabanders weer massaal in de auto zijn gestapt
Op de Brabantse snelwegen heb ik weinig te zoeken. Dus het bericht, gisteren in de krant, dat de Brabantse snelwegen al een paar maanden na het versoepelen van de coronamaatregelen qua verkeersdrukte een ramp zijn, deed mij niet schrikken. -
PREMIUM
Nieuwsoverzicht | Organisatie festival geschrokken na mogelijke drogering met naalden - Willem (82) trekt derdemachtswortel uit 36 cijfers
Vrienden en uitgaanspubliek herdachten de overleden Tiktokker Lucas (20), die dinsdagnacht omkwam bij een scooter-ongeluk. In Kaatsheuvel zijn zaterdagavond zes mensen mogelijk met een injectienaald met verdovende middelen geprikt. De gemeente Etten-Leur wil via een sluipweggetje arbeidsmigranten op een lokaal industrieterrein huisvesten. Dit en meer in het nieuwsoverzicht van zondag.